Gazdaság
Sok károsultja van az áramszüneteknek
2023.07.28. I 20:25
A leggyakrabban időjárási körülményekre vezethetők vissza az áramkimaradások, amik sokaknak okoznak károkat.

A Schneider Electric online felmérése során 10 válaszadóból 8 arról számolt be, hogy csak ritkán van náluk áramszünet. Ugyanakkor közel 15 százalékuk már kevésbé szerencsés, hiszen gyakran szembesülnek azzal, hogy "elmegy" az áram. 
 
 Az ilyen problémák oka leggyakrabban az időjárás miatti hálózati rendszerhiba. A felmérésben résztvevők 69 százaléka jelölte meg ezt, de szintén sokan számoltak be műszaki/technikai problémára visszavezethető rendszerhibáról is. Az otthoni hálózatok túlterheltsége a válaszadók valamivel több mit ötödénél okozott eddig gondot. 
 
 A legtöbb esetben sikerül gyorsan elhárítani a problémát: a válaszadók mintegy kétharmada többnyire egy óránál rövidebb ideig tartó áramkimaradást tapasztalt. 
 
 Ha nincs otthon áram, az nemcsak bosszúságot okoz, hanem anyagi károkhoz is vezethet. A válaszadók többsége (56 százaléka) szerencsésnek mondhatja magát, mert még nem érte pénzügyi kár váratlan áramszünet miatt. 

Viszont valamivel több mint egyharmaduknak egyszer már keletkezett anyagi kára ilyen helyzetben, közel 10 százalékuknak pedig többször is. Azok közül, akiknek anyagi vesztesége is keletkezett áramszünet miatt 54 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy 10 és 50 ezer forint közötti volt a kár. 
 
 A felmérésből az is látszik, hogy bár sokan elgondolkodtak már azon, hogyan védekezhetnének a hasonló károk ellen, tényleges lépést viszonylag kevesen tettek eddig. A válaszadóknak mindössze a negyede jelezte, hogy gondolt már arra, hogy beszerezzen szünetmentes tápegységet, és keresi is a legjobb opciókat.