Életmód
Időrablóvá vált az otthoni mosás
2023.07.21. I 17:42
A magas beruházási és fenntartási költségek miatt egyre többen döntenek úgy, hogy nem vásárolnak mosógépet. 

A statisztikák szerint egy héten akár egy-másfél napig is a lakáshoz láncolhatja a felhasználókat a ruhák és más textilek mosása, szárítása, ráadásul ez jellemzően hétvégére esik, így a házimunka a szabadidőből vesz el tengernyi időt. Ezt felismerve egyre többen választják a közösségi mosodákat, ami időtakarékosabb és költséghatékonyabb megoldás is az otthoni mosásnál.

Éppen ezért hamarosan elkezdhetünk hozzászokni országszerte a mosógép nélküli otthonokhoz, ugyanis számtalan háztartásban vált mumussá a mosás az elmúlt években. A piaci visszajelzések alapján egyre többen szabadulnak meg a mosógépüktől: ha elromlott, nem javíttatják meg azt a szerelővel, de új ingatlan vásárlása esetén sem költenek már sokan a háztartási gép beszerzésére.

Míg egy otthoni mosás átlagosan 90-120 percig tart, addig a közösségi mosodákban a speciális technológia miatt mindössze 30 percet vesz ugyanez igénybe. Egy otthoni szárítás esetén vagy napokig nézegetjük és kerülgetjük a kiteregetett ruhákat, vagy 90-120 percig dolgozik a szárítógép, ami mosodákban már 37 perc alatt végez. 

Mindezt úgy, hogy a gépek mérete duplája vagy a triplája az otthon használatos eszközökhöz képest, vagyis egy óra alatt akár több zsáknyi ruhát, vagy más nagyméretű textilt, például takarót, paplant, függönyt, matrachuzatot vagy párnát lehet kimosni és megszárítani.