Életmód
A stressztől a bőrünk is megbetegedhet
2023.07.20. I 09:56
Stressz és érzelmileg megterhelő életesemények tünetfokozó hatásúak lehetnek.
 
 Pikkelysömör, akne, herpesz, ekcéma, csalánkiütés – csak néhány bőrbetegség, ami mindannyiunk életét megkeserítheti. De azt talán csak kevesen tudják, hogy ezek mind olyan bőrproblémák, amelyek megjelenhetnek vagy súlyosbodhatnak a megterhelő életesemények, a stressz, szorongás és depresszió hatására.

„Kutatási adatok szerint a bőrbetegséggel élők kétharmadára jellemző, hogy valamilyen stresszhatás jelentősen közrejátszott a bőrtüneteik kiújulásában és fennmaradásában. Körükben gyakoriak a különféle szorongásos zavarok, valamint a depresszió és a testképzavar” – árulta el Német Borbála, integratív pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

A szakember szerint mivel a bőrbetegségek háttere igen komplex, ezért komplex kezelést is kíván meg, esetenként többféle szakma, mint például bőrgyógyász-, szakpszichológus, dietetikus, időnként belgyógyász, endokrinológus, vagy neurológus közreműködésével. A tüneti kezelés mellett a stresszcsökkentés, stresszkezelés és a stresszes élethelyzetekkel való megküzdés fejlesztése ritkán kap figyelmet a bőrproblémával élőknél.