Életmód
Önutálattól lehet sikertelen a fogyás
2023.07.19. I 11:40
Sokan egész nyáron nem mennek strandra, hogy ne kelljen fürdőruhára vetkőzniük.
 
 Javában tombol a nyár és a strandszezon, sokaknak azonban ez az év leggyötrelmesebb időszaka. Ők azok, akik előre rettegnek a nyártól, amikor fürdőruhát kell húzniuk és mások előtt megmutatni a testüket. Sokan már-már az önutálatba sodorják magukat, olyannyira nem képesek elfogadni önmagukat. A legtöbb esetben pszichés problémákra vezethető vissza az önelfogadás hiánya.

„Nehezebb levetkőzni és kimenni a strandra megmutatni a testünket, ha nem fogadjuk el önmagunkat, és ezáltal a testünket sem, mert ez a két dolog kéz a kézben jár. Az önelfogadás ugyanis azt jelenti, hogy elfogadom magam belül is és kívül is, ahogyan kinézek, az esetleges plusz kilóimmal, hurkáimmal együtt. Ha a személyiségem többi részét sem fogadom el, valószínűleg a testemmel is lesznek problémáim” - fejtette ki Bús Tímea életvezetési tanácsadó.

A szakértő szerint leginkább női problémának tekinthető ez a jelenség, mert túlnyomó többségében a nők azok, akik nem mernek levetkőzni és megmutatni magukat.

„Ez nem is csoda, hisz egy egész iparág épül arra, hogy hogyan legyünk karcsúbbak, legyen szó itt a zsírleszívásról vagy a különböző testtekercselésekről. Ennek ugye az egyik szezonja a nyár, hiszen mindenki erre készül, de már januárban kezdjük a fogadalmakkal. A következő fogyókúrás időszak a tavasz, amikor szép fokozatosan elkezdenek lekerülni a mindent takaró ruhadarabok” - tette hozzá a tanácsadó.

Bús Tímea szerint erre a jelenségre csak ráerősít, hogy a közösségi médiában hatalmas a versenyfutás a tökéletesség hajszolásában, ami nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a nők önképét. Pedig Jennifer Lopeznek is van narancsbőre, ami teljesen természetes, hiszen negyven fölött nagy eséllyel magunkon is találkozunk vele. 

Az életvezetési tanácsadó szerint sokan gyerekkorukból hozzák magukkal az önelfogadás hiányát, ami miatt szégyellik a testüket is. „Nagyon gyakori, hogy ezeket a testrészeinket takargatjuk, mert szégyenérzetünk van tőle. Az is előfordul, hogy valaki egész nyáron nem megy strandra és nem vetkőzik le, mert cikinek éli meg a testét” – magyarázta Bús Tímea.