Ismeretterjesztő
Hány fokra állítsuk a légkondit nyáron?
2023.07.19. I 14:28
Nehéz eldönteni, kinek feleljünk meg: azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnének a monitor előtt.
 
 A hűtés és fűtés problémája számtalan munkahelyen komoly gondot okoz, különösen nyáron, amikor a klímaberendezés használata is napirendre kerül. Sok munkavállaló mindennapjait megkeseríti az a tény, hogy az irodában a hűtést központilag szabályozzák, melyet gyakran nincs lehetőségünk befolyásolni.

Sokan talán nincsenek tisztában vele, de a munkavédelmi előírások részletezik a munkahelyeken betartandó hőmérsékleteket is. A nyári hőségben a megfelelő hűtés szükségességét a jogszabályok is alátámasztják. A munkáltató kötelessége az is, hogy megfelelő komfortot és szellőzést biztosítson a munkahelyen.

Az egy helyiségben tartózkodó nemek aránya is befolyásolhatja a megfelelő hőmérséklet kiválasztását. Kutatások szerint a nők átlagosan 1°C-kal melegebb hőmérsékletet tartanak megfelelőnek a munkavégzéshez.

A klimatizálás megtervezésénél az egyik fő szempont, hogy úgy helyezzük el a beltéri egységet, hogy az ne közvetlenül fújjon a helyiségben tartózkodókra. Ezzel kivédhető a különböző betegségek kialakulása vagy az izmok és ízületek kihűlése, megfázása.

A kinti és a benti hőmérséklet-különbség ideális esetben 5 és 8 fok között mozog. Ha nagyon szükséges -, és az egyéni komfortérzetünk alapján ennél mégis hűvösebbre vágyunk -, akkor is legfeljebb tíz fokos különbséget állítsunk be! 

Gyakori kérdés a nyári szezonban, hogy éjszakára is lehűtsük-e a lakást. Az alváshoz optimális belső hőmérsékletet a szakértők általában 18 és 20 fok között ajánlják. Kutatások szerint a túlzott hideg negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, míg a meleg kevésbé. Ezért éjszaka kiemelten fontos megfelelő hőmérsékletet beállítani. Általában javasolt legfeljebb 5-7 fokkal lejjebb venni a hőmérsékletet, figyelembe véve, hogy éjszaka általában hűvösebb lesz odakint.