Életmód
A nagy melegben fontos a sópótlás
2023.07.18. I 10:25
Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta.

Hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A baranyai felsőoktatási intézmény azt írta: az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt.

A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk. Általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki. Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta.

Mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.