Életmód
Ez történik veled, ha leállsz a kávéval
2023.07.17. I 16:30
A koffein elhagyása bizony komoly elvonási tüneteket okozhat.

Legyen az a reggeli kávé vagy egy kóla délután, nehéz lemondani a gyors energialöketről, amikor a szemed kezd leragadni. Ha azonban bármilyen okból mégis szeretnél lejönni a koffeinről, tudd, hogy jót teszel a testeddel.

Igaz, ha leállsz a kávéval, nem fogod egyik napról a másikra jobban érezni magad. Sőt. Rosszabbul fogod érezni magad, mielőtt jobban lennél. Az EatingWell szerint a koffein elhagyása elvonási tüneteket okozhat, még akkor is, ha csak napi egy csészével ittál.

„A rendszeres kávéfogyasztás hatására merevebbek lehetnek az ereket, ha abbahagyod a kávézást, az erek visszatérnek a normál állapotukba, és ez átmenetileg fejfájást okozhat” - folytatja tovább az EatingWell.

Ha megpróbáljuk enyhíteni a koffeinmegvonásos fejfájást, csak arra ügyeljünk, hogy kerüljük azokat a gyógyszereket, amelyek koffeint tartalmaznak.

Lemondasz a kávéról és reggel kimarad a WC. Meg később is. „A kávéban lévő koffein serkenti a vastagbél izmainak aktivitását és növeli a nyomást a végbélnyílásban” - magyarázza a Health.com.

Az EatingWell azt ajánlja, hogy a várhatóan beköszöntő székrekedés megelőzésére sok rostdús kaját egyél és sok vizet igyál, ezzel segítsd a beleidet újra mozgásba lendülni.

Mindenesetre fokozatosan csökkentsd a napi kávé mennyiségét, ez hatékonyabb, mint a harcos zéró tolerancia. Így a szervezeted alkalmazkodni tud a csökkenő koffeinhez, és nem tapasztalod olyan intenzíven a mellékhatásokat - ködös agy, álmosság, stb.

Ez úgy nézhet ki, hogy néhány napig felesben iszod a koffeines és koffeinmentes kávét, majd a következő napokban három rész koffeinmentes kávét keversz egy rész normál kávéval, mielőtt végleg áttérnél a mentes verzióra.