Életmód
Ritka rossz ízületektől szenvedtek a kardfogú tigrisek és óriásfarkasok
2023.07.16. I 10:51
Az ikonikus ragadozókat az úgynevezett osteochondrosis nevű állapot sújtotta, amely egy gyakori fejlődési csontbetegség, és amely hatással van az ízületek egészségére.

A csontbetegségek a jégkorszak végét jelző kataklizmikus éghajlati változások idején az ősi ragadozókat, például a kardfogú tigriseket és óriásfarkasokat is sújtották. Ezek az állatok a jégkorszak idején járták be a bolygót, ám az éghajlat változásával és a hatalmas jégtakarók olvadásával félelmetes ellenséggel találták szembe magukat: a csontbetegséggel.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ezeket az ikonikus ragadozókat az úgynevezett osteochondrosis nevű állapot sújtotta, amely egy gyakori fejlődési csontbetegség, és amely hatással van az ízületek egészségére.

A PLOS ONE folyóiratban publikált eredmények rámutatnak, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézniük ezeknek az ősi teremtményeknek, miközben érdekes párhuzamot vonnak a ma háziasított macskák és kutyák csontbetegségeivel. 

Az új tanulmányban a tudósok aprólékosan vizsgáltak meg több mint ezer kardfogú tigris és több mint ötszáz óriásfarkas végtagcsontját a La Brea Tar Pits-ből, amelyek körülbelül 55-12 ezer évesek.

A kutatócsoport a kihalt ragadozók térd- és vállízületeiben a csontritkulásnak megfelelő apró hibákat fedezett fel. A fiatal felnőtt és fiatal kardfogú tigrisek végtagcsontjai között körülbelül hat százalékban mutattak hét milliméternél kisebb csontdeformitást. Hasonlóképpen, a fiatal felnőtt és fiatal farkasok mintegy három százaléka mutatott 12 millimétert meghaladó méretű defektusokat a térdízületekben.

Ez a felfedezés most egy újabb réteggel bővíti az e csodálatos ragadozók előtt álló kihívások megértését. Míg a fejlődési csontrendszeri betegségek, mint például az osteochondrosis jól dokumentáltak a háziállatok egészségének jelzőjeként, kevesebb tanulmány vizsgálta, hogy milyen mértékben érintik a vadon élő állatokat, még fogságban is – mondta Dr. Hugo Schmökel állatorvos, ortopéd sebész, a tanulmány társszerzője, a svédországi Evidensia Akadémia kutatója a ZME Science online tudományos portálnak.