Ismeretterjesztő
Vegán és karbonsemleges műkörömmel tehetünk a környezetért
2023.07.12. I 10:15
Nem is gondolnánk, mennyi hulladék keletkezik egy műkörömépítés során és milyen sok alapanyagot készítenek állati összetevőkből, ne adj isten, tesztelnek állatokon.

A fenntarthatóság jegyében azonban egyre inkább előtérbe kerül a műkörömépítés területén is a környezetvédelem és a klímatudatos szemléletmód.
 
 „Nemrég készítettünk egy statisztikát, arról, mennyi hulladék termelődik a műkörömépítés során csak az eldobható reszelők használata miatt és azon kezdtünk gondolkodni, hogyan tudnánk ezen változtatni. A felmérés szerint egy műkörmös átlagosan 300 körömreszelőt használ el egy évben, amelyeknek a belsejében található műanyag lapocska mintegy 3 kilónyi szemetet jelent így. 

Ez ezer műkörmös esetében már 3 tonna műanyaghulladék, ami sajnos nem gyűjthető szelektíven. Erre találtunk ki egy olyan fém lapot, amelyre rá lehet ragasztani a cserélhető reszelő csíkokat és így született meg az öko-reszelőnk” – árulta el Gyimesi László, a Mystic Nails tulajdonosa.

A szakember elmondta, az alapanyagaiknál törekszenek a vegán jellegre, termékeik 96%-a már megfelel ennek a kritériumnak. A csomagolások esetében is a fenntarthatóságot tartják szem előtt, a speciális önzáródó dobozok miatt a ragasztószalag használatuk 90 százalékkal csökkent a korábbihoz képest, ráadásul ezek a szalagok is papírból készülnek, hogy egyben ki lehessen dobni a szelektív hulladékba. 

A cégvezető szerint egyébként egyre inkább a fenntarthatóság felé tolódik a műköröm-alapanyag piac is. „Úgy vettük észre, hogy egyre inkább foglalkoztatja a műkörmösöket, viszonteladókat, sőt a műkörmöt viselőket is, hogy az az anyag, amiből a műköröm készül, mennyire környezetbarát, és egyre többen döntenek a fenntarthatóságot szem előtt tartva egy-egy termék megvásárlásáról.”