Életmód
Megtalálták a vitamint, ami véd a szívinfarktustól
2023.07.11. I 12:35
A D-vitamin újabb jótékony hatását tárta fel egy kutatócsoport.

Az ausztráliai QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet szerint a mostani a második legnagyobb tanulmány, ami a D-vitamin szedése és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta. Bár az ok-okozati összefüggésekre nem világítottak rá, a kutatás nagy mintán alapult, összesen 21 302, 60 és 84 év közötti embert vizsgáltak – írta az Origo.

„Vizsgálatunk szerint a D-vitamin-pótlás csökkentheti a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát, és a védőhatás erősebb lehet azoknál, akik sztatinokat és más szívbetegség elleni gyógyszereket szednek" – mondta Rachel Neale epidemiológus, a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálatban résztvevők egyik része D-vitamin-kiegészítőt, másik része placebót kapott öt éven át, de a D-vitaminos csoportba tartozók 80 százaléka még a megfigyelési időszak lezárulta után is tovább szedte a készítményt.

Míg a D-vitamin-csoportban a résztvevők 6 százalékánál fordult elő súlyos kardiovaszkuláris esemény, ez az arány a placebót szedőknél 6,6 százalék volt. Ami konkrétan a szívinfarktust illeti, az arány 19 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamin-csoportban, míg a sztrók arányában nem volt számottevő különbség.