Gazdaság
Megadóztatnák a Facebook-regisztrációt
2023.07.10. I 14:21
Az egész tech szektorra hatással lehet Olaszország adóvizsgálata, amit a Metával szemben folytat az adatok használata miatt.

Csak az év végére derül majd ki, hogy mi lesz a Meta és az olasz adóhatóság közös ügyének eredménye: akár 870 millió euróra is büntethetik a tech óriást, ami az egész ágazatra hatással lehet, annak ellenére, hogy a tavaly 32 milliárd dolláros árbevételt produkált Metának ez aprópénz.

Az ügy kulcskérdése az, hogy a Meta hogyan nyújt hozzáférést a szolgáltatásaihoz, a Facebookhoz és az Instagramhoz, például. Egy olasz vizsgálat szerint ugyanis a Metánál történő regisztráció adóköteles tranzakciónak tekinthető, mivel pénz ugyan nem cserél gazdát, de a tagsági fiókért a személyes adataival fizet a felhasználó.

A GdF vizsgálata alapján az EPPO is nyomozást kezdeményezett az EU-n belül. Ezután indult a Meta és az olasz adóhatóság ügye, amelyet állítólag kiemelt fontosságúként kezelnek, a kimenetele sok mindenre hatással lesz.

A Meta azt mondja, minden adókötelezettséget komolyan vesz, mindent befizet és együttműködik a hatóságokkal. Azzal viszont nem értenek egyet, hogy az online platformokhoz biztosított hozzáférésre ÁFA-t kellene fizetni.