Ismeretterjesztő
Így teltek a Titan legénységének utolsó órái – vaksötétben, zenét hallgatva hallhattak meg
2023.07.04. I 15:50
A tragikus véget ért tengeralattjárón tartózkodó öt ember fejében meg sem fordult, hogy bármilyen probléma adódhat a merülés során. 

Christine Dawood férjét és fiát veszítette el a Titan felrobbanásakor, két héttel a tragédia után pedig elárulta, hogy a Titanic roncsaihoz indult tengeralattjáró legénysége miként készült a merülésre, és hogyan teltek az utolsó óráik.

Az OceanGate vállalat Titan merülőhajója június 18-án reggel 8 órakor kezdte meg merülését a Titanic roncsai felé. Egy óra 45 perccel a merülés után, 9 óra 45 perckor megszakadt a kapcsolat a tengeralattjáróval, és az amerikai haditengerészet ekkor egy robbanás hangját regisztrálta.

Ma már ismert, hogy ez a Titan felrobbanása volt, a fedélzeten tartózkodó öt ember azonnal meghalt. Öt nappal később megtalálták a tengeralattjáró törmelékét az óceánfenéken, 1600 méterre a Titanictól.

A merülésre készülőket alaposan felkészítették az OceanGate szakemberei, többek között azt is megmondták nekik, mit ehetnek és ihatnak, emellett pedig vastag zoknit és sapkát kellett viselniük, mivel a mélyben rendkívül hideg lehet.

A Titan fedélzetén nem volt vécé, az utasoknak pedig azt javasolták, töltsék fel kedvenc zenéiket telefonjukra, és azt hallgassák merülés közben, hogy ezáltal csökkentsék a stresszt.