Életmód
Teljesen kifoszthatnak, ha nem figyelsz a számláidra a nyaralás alatt
2023.07.03. I 16:40
Célszerű egyébként nyaraláskor egy virtuális kártyát igényelni a bankunktól, amelyre mi tölthetünk fel egy bizonyos összeget, így ha hozzá is férnének, nem a számlánkon lévő összes pénzünk kerül veszélybe.
 
 Vajon mindenki megnézi a bankkártyás fizetésnél vagy a külföldi készpénzfelvételnél, milyen konverziós lehetőségei vannak? Használunk nyílt wifi hálózatot? Megnézzük online fizetés esetén, hogy biztonságos-e a kapcsolat? A többség minden bizonnyal nem figyel az apró, ám annál fontosabb részletekre, ami azonban az egész nyaralást elronthatja.

Több tízezret spórolhatunk, de ennek akár a többszörösét is ráfizethetjük a nyaralásra, ha nem vagyunk résen. Sokan még mindig nem figyelnek arra, hogy hosszabb nyaraláskor ne posztoljanak a közösségi oldalakra arról, hogy épp nem tartózkodnak otthon, mert ez gyakorlatilag meghívó lehet a betörőknek. Inkább osszuk meg utólag a képeket és az élményeket, ha tehetjük.

Mindemellett igyekezzünk kerülni a nyílt wifi-hálózatokat, és igyekezzünk jelszóval védett hálózatokat választani, mert a kiberbűnözők számos trükköt ismernek, amellyel megkárosíthatnak minket. Szintén kerülendő a repülőtéri töltőállomások használata is okostelefonunk töltéséhez, mert könnyen a juice-jacking áldozatául eshetünk.

„Ilyenkor a gyanútlan felhasználók az elektronikus eszközeiket USB portokhoz csatlakoztatják, vagy rosszindulatú programokkal feltöltött USB kábeleket használnak. Ezután a kártevő megfertőzi az eszközöket, így a hackerek könnyedén bejuthatnak” - hívta fel a figyelmet Rónaszéki Péter információbiztonsági szakember.
 
 Amikor külföldön egy ATM-ből pénzt veszünk fel, az automata általában felajánlja, hogy az ő árfolyamán konvertált összeget választjuk-e vagy a kártyakibocsátó bankunkét esetleg. Ilyenkor célszerű résen lenni, és a saját bankunkat kiválasztani, mert ennél kedvezőbbet valószínűleg nem fogunk találni. Így ezreket spórolhatunk vagy akár bukhatunk. Ezt egyébként egyre több olyan POS terminál is felajánlja, amelyeknél a boltokban fizetünk kártyával.

Rónaszéki Péter szerint nyáron – és főleg nyaralás alkalmával – többször használjuk a hitelkártyánkat, mint készpénzt, ami teljesen biztonságos is lehet, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

„Amikor éppen nem használjuk, kapcsoljuk ki a telefonunkon a bluetooth és az NFC kapcsolatokat, online fizetésnél pedig mindig ellenőrizzük a honlap címe előtt látható kis lakatot, ugyanis ha rámegyünk az egérrel, ennek tartalmaznia kell a biztonsági tanúsítványt. A kártyánk adatait csakis ilyenkor adjuk meg, soha ne küldjük el senkinek és ne adjuk meg olyan oldalakon, ami akár egy kicsit is gyanúsnak tűnik” – fogalmazott az információbiztonsági szakember.

Célszerű egyébként nyaraláskor egy virtuális kártyát igényelni a bankunktól, amelyre mi tölthetünk fel egy bizonyos összeget, így ha hozzá is férnének, nem a számlánkon lévő összes pénzünk kerül veszélybe. Ez a kártya egyébként addig funkcionál, amíg mi szeretnénk, így a nyaralás után, illetve amikor már nincs rá szükségünk, könnyűszerrel deaktiválhatjuk.