Ismeretterjesztő
Száznyolcvan év földrajztankönyveit digitalizálták Szegeden
2023.07.03. I 12:10
A legrégebben kiadott művet Kiss Lajos - Arany János egykori nagykőrösi tanárkollégája - írta 1842-ben.
 
 Az elmúlt 180 évben Magyarországon kiadott, csaknem száz földrajztankönyvet digitalizáltak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Kuno Könyvtárában, az így létrehozott adatbázis néhány héten belül online az érdeklődők számára is kutathatóvá válik. A tankönyvek Szilassi Péter, az SZTE oktatójának gyűjteményéből származnak, a legrégebben kiadott művet Kiss Lajos - Arany János egykori nagykőrösi tanárkollégája - írta 1842-ben.

A Földrajzi tanítás a tanulóifjúság számára című kötetben sok, napjainkban is használt fogalom visszaköszön, ha nem is mai formájában: földabrosz (térkép), tengerfolyás (tengeráramlás), Északi fordító (Ráktérítő), hógörgeteg (lavina), tevepárducz (zsiráf), egymelegű vonal (izoterma vonal), vízbukkanás (zuhatag). Pedig a csaknem két évszázad során sokat változott a bolygónkról alkotott képünk és vele együtt a földrajzoktatás is.

A most digitalizált könyvek tehát nemcsak korrajzok, de szórakoztató olvasmányok is, néhány oldalankét meglepő szófordulatokkal vagy tudományos állításokkal. A nyelvészetileg is izgalmas művekben jól érzékelhető az 1848-49-es szabadságharctól, a trianoni békeszerződésen át a kommunista diktatúra ideológiájáig mindaz, ami az adott korra erős hatást gyakorolt.

A gyűjteményben megtalálhatók olyan művek is, mint Teleki Pál korábbi miniszterelnök szakmódszertani könyve, vagy éppen Hunfalvy Jánosnak, a magyar tudományos földrajz megalapítójának a könyvei is.