Ismeretterjesztő
A reggeli vágyott kávénk valójában csak placebo…
2023.07.03. I 18:30
A koffein fogyasztása fokozta az egyének készségét arra, hogy a nyugalmi állapotból áttérjenek a feladatok elvégzésére.

Talán közhelyesen hangzik, de sokak számára a nap addig nem kezdődik igazán, amíg meg nem itták a reggeli kávéjukat. A kávét gyakran társítjuk az éberség fokozásával, és az emberek esküsznek rá, hogy segít ébren maradni és fokozza a termelékenységet. Lehetséges azonban, hogy az agyunk valójában csak „azt hazudja" nekünk, hogy nagy szükségünk van a kávéra.

Egy portugál tudósokból álló csoport megállapította, hogy az éberségnek az az érzése, amit egy csésze kávé elfogyasztása után tapasztalunk, leginkább placebohatás lehet, amit a kávéfogyasztás élménye, nem pedig maga a koffein hatása okoz.

A kutatók olyan résztvevőket toboroztak, akik megisznak naponta legalább egy csésze kávét. A vizsgálat előtt arra kérték őket, hogy legalább három órán keresztül tartózkodjanak koffeintartalmú italoktól vagy ételektől. A csapat először interjút készített velük, hogy szociodemográfiai adatokat gyűjtsön, majd két MRI-vizsgálatot végzett: egyet a koffeinbevitel előtt, egyet pedig a koffeinbevitel vagy egy csésze kávé elfogyasztása után.

A kávé vagy a koffein fogyasztása fokozta az egyének készségét arra, hogy a nyugalmi állapotból áttérjenek a feladatok elvégzésére. A kávéfogyasztás azonban növelte a kapcsolódási képességet a magasabb vizuális hálózaton és a jobb oldali végrehajtó kontroll hálózaton belül, tehát az agy munkamemóriával és kognitív kontrollal kapcsolatos régióiban.

Ezt a hatást azonban nem figyelték meg, amikor a résztvevők csak koffeint fogyasztottak, de nem tapasztalták a kávé ízlelésének érzését. „Figyelembe véve, hogy az általunk talált hatások egy részét a koffein reprodukálta, arra számíthattunk, hogy más koffeintartalmú italok is osztoznak a hatások egy részén” – magyarázta María Picó-Pérez, a tanulmány szerzője.