Életmód
Tudod, hogy kell az edényeket és evőeszközöket elmosogatni? Mutatjuk!
2023.06.30. I 18:25
A Nemzeti Népegészségügyi Központ a leghatékonyabbnak a háromfázisú mosogatási technikát tartja.

Fontos útmutatót tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Bár az ajánlás elsősorban a táboroztatóknak szól, mindenkinek hasznos lehet, aki háztartást vezet, és szeretné, ha a mosogatás során valóban fertőtleníteni is tudná edényeit, tányérait és evőeszközeit.

Egy Ajánlás a táborokban végzett fertőtlenítő mosogatáshoz című útmutatót tettek közzé a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. Ebben összefoglalták a mosogatásra vonatkozó élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakmai szabályokat, amelyeket be kell tartaniuk a táboroztatóknak – de egyébként otthon is érdemes.

„Minden olyan edényt, eszközt, amelyik élelmiszerrel kerül kapcsolatba, megfelelően és rendszeresen mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni kell” – olvasható az ajánlásban. Az NNK a leghatékonyabbnak az alábbi, háromfázisú mosogatási technikát tartja:

Első fázis, a zsíroldás: Az ételmaradéktól megtisztított edényeket és evőeszközöket az első medencében lévő zsíroldó szert tartalmazó, nagyjából 40-45 Celsius-fokos vízben el kell mosni.

Második fázis, a fertőtlenítés: Az elmosott eszközöket 2 percig egy fertőtlenítőoldattal megtöltött mosogatómedencébe kell helyezni.

Harmadik fázis, az öblítés: A zsíroldószertől megtisztított és fertőtlenített étkészletet folyó víz alatt kell elöblíteni.

Az összefoglalóban azonban kitérnek arra is, hogy a kétfázisú mosogatás ennél gazdaságosabb, így ha megoldható, érdemesebb inkább ezt alkalmazni. Ez egy kombinált, zsíroldó és fertőtlenítő hatású szerrel végzett mosogatásból és egy 40 Celsius-fokos folyó vízzel való leöblítésből áll.