Ismeretterjesztő
Rákkeltővé nyilváníthatják az egyik legnépszerűbb édesítőszert
2023.06.30. I 14:22
A WHO tervei szerint búcsút mondhatunk a rágógumik, a kóla és más szénsavas üdítők ízesítőjének.

Azt tervezi az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy rákkeltővé nyilvánítja az egyik leggyakrabban használt édesítőszert – írja a Reuters. A szervezet a Nemzetközi Rákkutató Ügynökséggel (IARC) együtt vonná ki a forgalomból az aszpartámot. Az ízesítő olyan termékekből lehet ismerős, mint a cukormentes rágógumi, a light kóla vagy más szénsavas üdítők.

A közelmúltban az IARC határozatai hatással voltak a gyártókra és így közvetve a fogyasztókra is. Az egészségkárósítóvá nyilvánítások miatt perek kezdődtek, és sok esetben a cégeknek változtatni kellett az összetevőkön is. A gyártók ugyanakkor többször azzal vádolták a szervezetet, hogy nyomást gyakoroltak a közvéleményre.

A WHO és az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet közös, élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága, a JECFA 1981 óta azt állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható tág határokon belül. Egy átlagos, kb. 60 kilós embernek például naponta 12-36 doboz üdítőt kellett volna meginnia, hogy az egészségre veszélyes értéktartományba kerüljön.

A döntést követően a két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.