Életmód
A kerti munkákban is gyorsan terjed majd a robotika
2023.06.26. I 10:06
A kertes házban lakó magyarok többsége maga végzi a kertimunkát, de 63 százalékuk szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót.

Bár Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása, a robotfűnyírók száma a következő években jelentősen bővülhet. A svéd Husqvarna felmérése szerint a kertes házban lakó magyarok többsége maga végzi a kertimunkát - mindössze 7 százalékuk veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét -, és bár 63 százalékuk szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót, az eszköz elterjedtsége ma még elmarad a nyugat-európai országokétól.

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása, ugyanis van egyfajta bizalmatlanság is a robotok iránt. Nagyon eltérő a robotfűnyírók iránti igény az egyes országokban. Ugyan világszerte mintegy kétmillió kertben használják a modelleket, a robotfűnyírók piaca ma nagyrészt a nyugat-európai és észak-európai fogyasztói szegmensre koncentrálódik, Svédország és Németország például abszolút vezető ebben.