Életmód
Ezért járkálsz fel-alá telefonálás közben
2023.06.23. I 20:46
A járkálás és más tudattalan mozgások nagyobb teljes kalóriaégetéshez járulhatnak hozzá, mint a formális testmozgás.

Te is szoktál járkálni telefonálás közben? Nyugi, teljesen normális ez (már ha egyáltalán ez kérdés lett volna), és természetesen van magyarázat erre a nem tudatos mozgásra, ráadásul nagyon egyszerű: amikor szemtől szembe beszélgetünk másokkal, az agyunk mindenféle visszajelzést kap a beszélgetőtársunktól például a hangszínén, a szóhasználatán vagy az érzelmeket vizuálisan megjelenítő gesztusain keresztül.

Amikor viszont a telefonon folyik a társalgás, nem jutnak el hozzánk az illető reakciói, vagyis nem kapjuk meg a kellő – évekig tartó szociális kondicionáláson alapuló – ingereket, a testünk pedig az érzelmek fizikai megnyilvánulásának hiányát mozgással, azaz sétálással (kár)pótolja, kompenzálja – Ken Fogel pszichológus szerint „ez olyan, mintha egy forró krumplit dobálnánk egyik kezünkből a másikba, és nem tudnánk továbbadni senkinek”.

A témával foglalkozó Men's Health magazin egyébként az írja a vonatkozó cikkében, hogy mindenféle tanulmányok kimutatták, hogy a járkálás és más tudattalan mozgások nagyobb teljes kalóriaégetéshez járulhatnak hozzá, mint a formális testmozgás.