Életmód
Itt a Mercedes következő nagy újítása: a beszél(get)ő autó
2023.06.20. I 18:15
A Mercedes-Benz ugyanis bejelentette, hogy a ChatGPT-t beleépíti autói infotainment rendszerébe. 

A tesztidőszak múlt hét végén indult az Egyesült Államokban. Olyan Mercedes-tulajdonsok regisztrálhatnak az új funkció használatára egy appon keresztül, akiknek az autójában MBUX infotainment rendszer működik. Ez több mint 900 ezer járművet jelent, írta a Handelsblatt.

A tesztfázisban részt vevő autósok az MI-nek köszönhetően még intuitívabban kommunikálhatnak az autójukkal. A ChatGPT érdekes információkat mesélhet az úticélról az autóban utazóknak, de akár új recepteket is lehet tőle kérni, hogy ne otthon kelljen eldönteni, hogy mi legyen a vacsora. A vállalat szerint azonban az a legfontosabb, hogy akár hosszabb párbeszédet is lehet folytatni az autóval.

"A ChatGPT integrálása igazi mérföldkő azon az utunkon, hogy az autót a digitális élet központjává tegyük" – idézi a vállalat közleménye Markus Schäfert, a Mercedes technológiai igazgatóját. A ChatGPT-vel az eddigi funkciók (pl. navigáció, helyi időjárás-előrejelzés lekérdezése stb.) elérése is egyszerűbbé válik azáltal, természetes nyelven lehet lekérni információkat. A Mercedesekbe szerelt ChatGPT már az OpenAI legerősebb nyelvi modelljeit, a GPT-4-et és a GPT-3.5-öt használja.

Az infoitainment rendszer szolgáltatásainak kiszélesítése ezzel rugalmasabbá válhat. Például hozzá lehetne adni olyan funkciókat is, mint a mozijegy-vásárlás vagy egy éttermi asztalfoglalás, idézi a Handelsblatt Eric Boydot, a Microsoft "Cloud + AI" néven futó területet irányító alelnökét.

A kísérlet három hónapig tart, és a teszteredmények alapján dönt a gyártó arról, hogy használjon-e autóiban társalgási szintű kommunikációt lehetővé tevő nagy nyelvi modellt. A kísérlethez azért választották a ChatGPT-t, mert jelenleg az a legfejlettebb, mondta az autógyártó szóvivője.