Életmód
A legjobb az lenne, ha egész évben fogyaszthatnánk sárgabarackot
2023.06.20. I 12:55
Aszalva vagy befőtt formájában is kiválóan hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez.

A sárgabarackot egyre többen nemcsak az egészség, hanem a szépség megóvása érdekében is fogyasztják. Miután igen alacsony a kalóriatartalma, ennek ellenére mégis egy tápláló gyümölcs, mindenféle bűntudat nélkül, bátran ehetünk belőle annyit, amennyi csak jólesik.

A sárgabaracknak alacsony a kalória- és zsírtartalma, ugyanakkor kiváló A-, C- és E-vitamin-forrás. Mindemellett kitűnő forrása a béta-karotinnak, a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyek mindegyike erős antioxidáns, és segítenek leküzdeni a sejtkárosító szabad gyököket a szervezetben.

A legjobb, ha egészben és hámozatlanul fogyasztjuk a sárgabarackot, mert a bőre nagy mennyiségű rostot és tápanyagot tartalmaz. Magas a gyümölcs flavonoidtartalma is, ami megvéd az olyan krónikus betegségektől is, mint a cukor- és szívbetegségek.

A sárgabarackban lévő kálium segíti az idegi jelátvitelt, az izom-összehúzódásokat és a folyadékegyensúlyt. A gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a magas vérnyomást, és csökkentheti a stroke kockázatát.

A barackban lévő béta-karotin, amely a gyümölcs sárgás-narancssárga színét adja, az A-vitamin előfutáraként szolgál, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes vitaminná alakítani.

A sárgabarackban lévő karotinoidok és xantofillek megóvhatják a szemünket a károsodásoktól, elsősorban az öregedéssel együtt járó betegségektől, például a súlyos makuladegenerációtól.