Életmód
DNS-lebontó hatást okoz a mesterséges édesítőszer
2023.06.19. I 12:25
Egy tanulmány szerint egy széles körben használt édesítőszer olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek DNS-lebontó hatással rendelkeznek.

A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szukralóz-6-acetát genotoxikus anyag, vagyis káros a DNS-szinten veszélyes lehet az egészségre. A szukralóz – mely Splenda néven van forgalomban – egy gyakran alkalmazott mesterséges édesítőszer, ami számos diétás üdítőben és más élelmiszerben is megtalálható.
 
A kutatók egy sor laboratóriumi vizsgálatot végeztek vérsejteken, valamint a bélfal szövetein, hogy felmérjék, milyen reakciókat adnak ezek az édesítőkre. Susan Schiffman, a kutatás egyik szerzője és az Észak-Karolinai Állami Egyetem adjunktusa szerint időszerű újraértékelni a szukralóz biztonságosságát és szabályozási állapotát.

Ugyanis egyre több bizonyíték utal arra, hogy jelentős kockázatokat hordoz magában. Azt javasolja az embereknek, hogy lehetőség szerint kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság küszöbértéke az ilyen úgy nevezett genotoxikus anyagok esetében napi 0,15 mikrogramm. Már napi egy szukralózos üdítő is meghaladhatja ezt az értéket.