Életmód
Még csak 14 éves, de már Elon Musknak dolgozik
2023.06.15. I 13:13
A 14 éves Kairan Quazi hamarosan végez egyetemi tanulmányaival, és már felvételt nyert a Space X-hez.

Igazi csodagyerek hírében áll az Alameda megyei Pleasantonból származó Kairan Quazi, akiről születésétől kezdve sejtették a szülei, hogy gyors fejlődése nem épp hétköznapi, ám az iskolás évei beköszöntével vált csak igazán nyilvánvalóvá a különbözősége. Harmadik osztályos volt, amikor a tanárai is belátták, hogy az ő tanulási képességeivel a többi diák nem tudja tartani a tempót. Időközben kiderült, hogy rendkívül magas az értelmi és érzelmi intelligenciája, sokkal érettebb a kortársainál, így nagyobb ütemben is képes tanulni – írta az Index.

Kilencévesen – ami itthon az általános iskola harmadik-negyedik osztályát jelenti – jelentkezett a Las Positas Community Főiskolára, ahonnan két évvel később, 11 évesen igazolt át a Santa Clara Egyetemre (SCU). Míg a legtöbb egyetemi hallgató 21-22 évesen fejezi be a felsőfokú tanulmányait, ez Quazi esetében 14 évesen jött el. 

A fiú hozzájuk képest még annyira fiatal, hogy nem szavazhat, nem vezethet autót, nem nézhet meg 18 éven felülieknek való horrorfilmet a moziban, és nem mehet el a többi végzőssel bulizni. Quazi azonban nem érzi úgy, hogy gyors fejlődése miatt nem volt gyerekkora, és az egyetemi évei alatt sem tapasztalt semmi szokatlant.

Quazi a napokban diplomázik a Santa Clara Egyetemen, és saját bevallása szerint sokkal kifizetődőbb volt az ottani oktatás az általános iskolában tapasztaltakhoz képest. Utóbbiban csak egy harmadik osztályos lázadónak tartották, míg az egyetemen már elismerték a képességeit. Ahogy a 14 éves fiú beszámolt róla, ha átlagos ütemben haladt volna, még csak most végezné el a középiskolát, de szerinte semmi értelme nem lett volna késleltetni a fejlődését. 

Mielőtt az SCU-ra került, gyakornokként dolgozott az Intel Labs techcégnél – ő volt a legfiatalabb a csapatában. Júliusban pedig újabb fejezet nyílik az életében: ekkor kezd szoftvermérnökként dolgozni a Space X-nél, Elon Musk cégénél, így édesanyjával Washingtonban kell költözniük.

Az interneten fellelhető adatok szerint a Space X-nél egy ilyen munkakörben dolgozó munkavállaló kezdő fizetése évi 130 és 170 ezer dollár között lehet, azaz jelenlegi árfolyamon 44,4-58,1 millió forint. Ez havi bontásban körülbelül 4,8 millió forintra jön ki.