Környezet
A citrom a világ legegészségesebb gyümölcse, és szinte soha nem eszünk belőle
2023.06.13. I 13:00
A gyümölcsfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatása köztudott tényként él a társadalomban.

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – szokás mondani. A gyümölcsfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatása köztudott tényként él a társadalomban, de arról nem beszélünk sokat, hogy mely gyümölcsök azok, amelyeket valóban javallott és egészséges fogyasztani.

A New Jersey-i William Paterson Egyetem kutatóinak egy új tanulmánya szerint csak részben igaz, hogy a gyümölcsök alapvetően egészségesek. A szakértők továbbá arra is fényt derítettek, hogy mi a legegészségesebb gyümölcs, amiből érdemes lenne többet fogyasztani – írja a brit GLAMOUR magazin.

Az amerikai egyetem kutatói 41 élelmiszer tápanyagtartalmát vizsgálták. Az egyes élelmiszerek vitamin-, rost- és tápanyagtartalmának vizsgálatát a kalóriákhoz viszonyítva végezték. A kutatása elve lényegében az volt, hogy minél magasabb a tápanyagtartalom, annál egészségesebb az adott élelmiszer. Érdekesség, hogy egyetlen gyümölcs sem került be a 10 legegészségesebb élelmiszer listájára. Az első helyeken a zöldségek debütáltak és mindösszesen egyetlen egy élelmiszer érte el a 100%-os értéket a szükséges tápanyagok terén.

Valójában a 41 vizsgált élelmiszer közül a legegészségesebb gyümölcs épphogy csak bekerült a legjobb 30 közé. A zöldségek dominálta top 10-et követően, olyan finomságok kerültek be a top 20-ba, mint a brokkoli, a paprika és a sütőtök, a legegészségesebb gyümölcs pedig csak a 28. helyen végzett.

A tanulmány szerint a legegészségesebb gyümölcs a citrom lett. Bárki, aki valaha is próbált már citromba harapni, kétségtelenül ismeri a savanykás, az ízlelőbimbók számára szinte már kellemetlenül savanykás ízt. Természetesen aggodalomra semmi ok, hiszen számtalan sokkal ízletesebb módja van annak, hogy a citromot beépítsd az ételeidbe.