Ismeretterjesztő
Újraírja a valóságot az Apple új VR-szemüvege
2023.06.09. I 18:55
Többévnyi várakozás után június 5-én este, a 2023-as Worldwide Developer Conference berkein belül hivatalosan is bemutatkozott az Apple legnagyobb dobása az iPhone óta, mely a Vision Pro nevet kapta. Az új kiterjesztett és virtuális valóságon alapuló szemüveg jóformán minden, amit egy ilyen eszköztől várni lehet

A Vision Pro egy teljesen új szférát nyit a vállalat történelmében, melyet az Apple nagyon ötletesen Spatial Computingnak, vagyis Térbeli Számítástechnikának nevezett el – a Vision Pro lényege ugyanis az, hogy elmossa a határt a valódi és a digitális világ között, egyaránt a készüléket viselő és az őt körülvevők számára is.

A készülék váza alumíniumból készült, az előlapot pedig egy hajlított üvegpanel fedi. Mindezt egy „Audio strap” nevezetű rész köti össze a hátsó fejpánttal, mely a térhangzásért felel, emellett pedig az Apple szerint a lehető legkényelmesebb megoldást eredményezi. 

Maga a Vision Pro megjelenése rendkívül futurisztikus, melyhez rengeteget hozzátesz az is, hogy a készülék azt a hatást kelti, mintha átlátszó lenne, ez azonban nem igaz. A Vision Prót viselővel egy térben lévőknek ugyan úgy tűnhet, mintha azok az alany igazi arcát, szemét és kifejezéseit láthatnák, a valóságban azonban csak egy külső kijelzővel szemezhetnek, mely félelmetes pontossággal jeleníti meg a viselő karakterisztikáit a beépített szenzoroknak köszönhetően – melyekből még csak véletlenül sincs hiány.

A készülék lelke az Apple tavaly bemutatott M2-es chipje, melyet kiegészít egy teljesen új, R1 nevezetű lapka is, melynek mindösszesen annyi feladata van, hogy a Vision Prón található kamerák képét a lehető legnagyobb pontossággal és a lehető legkisebb késleltetéssel jelenítse meg a kijelzőkön keresztül. Ennek köszönhetően a felhasználó a készülék viselése közben pontosan azt látja, mintha nem is viselné a Vision Prót – a varázslat akkor kezdődik el, amikor életre kel a visionOS, de erről később.

A Vision Pro az előlapon két főkamerával, két infravörös szenzorral és két oldalra néző kamerával operál; ezek mellett azonban még találunk két kamerát, melyek lefelé, a felhasználó teste felé figyelnek. Ha ez nem lenne elég, a készülékben helyet kapott még egy TrueDepth szenzorcsoport is, illetve egy, az iPhone-okban és iPadekben is megtalálható LiDAR szkenner. Az arcra simuló részre négy infravörös kamerát helyezett az Apple, illetve számos LED-egységet, melyek „láthatatlan fénnyel” világítják meg a felhasználó szemeit.