Életmód
Egyetlen injekció ivartalaníthatja a nőstény macskákat
2023.06.09. I 12:30
Egy kísérleti génterápiás kezelés során kapott, egyetlen injekció elegendő lehet ahhoz, hogy egy nőstény macska szaporodását végleg megakadályozzuk. 

A bolygón kószáló, több mint 600 millió házimacskaféle elképesztő 80 százalékáról úgy vélik, hogy azok kóbor állatok, akiknek nincs gazdája vagy otthona. A most bemutatott, lehetséges, új sterilizálási módszer azonban segíthet a macskapopulációk biztonságosabb és hatékonyabb szabályozásában, mint az állatok petefészkeinek vagy méhének műtéti eltávolítása, amelyhez a nőstények befogása, ivartalanítása és elengedése szükséges - írta a ScienceAlert online tudományos portál.

Egy intramuszkuláris injekció extrém AMH-szintek termelésére készteti a sejteket, amely technikáról korábban kimutatták, hogy egereknél elnyomja a tüszők fejlődését a petefészekben és tartós fogamzásgátlást idéz elő. Az új vizsgálatban kilenc nőstény macskafélét teszteltek, amelyek közül hat (Betty, Dolly, Jacque, Abigail, Barbara és Mary) részesült a génterápiás kezelésben.

Az összehasonlítás kedvéért három (Michelle, Nancy és Rosalyn) nem kapott ilyen beavatkozást. A macskákat kettő, négy hónapos párzási kísérletben vonták be: hétköznapokon nyolc órán át egy-egy hím macskával tartották együtt őket, és figyelték a szaporodási interakciókat, valamint hetente ultrahanggal vizsgálták az állatokat, hogy megállapítsák, vemhesek-e.

Mindhárom kontrollként tesztelt macska megfogant az első párzási interakció után, és 2-4 kölyökből álló alomnak adott életet. A hat kezelt macska közül azonban egyik sem lett vemhes.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a sterilizáló injekciók mind a hat macska esetében biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak az ovuláció tartós elfojtásában. Ami még jobb, hogy egyik macska sem mutatott semmilyen mellékhatást két évvel az injekciók beadása után.