Életmód
A belekben kell keresni a hosszú élet titkát
2023.06.08. I 15:12
Dán kutatók japán aggastyánokat vizsgálva megállapították, hogy a hosszú élet titkának kulcsa a belekben élő baktériumok támadására szakosodott vírusok védő hatása lehet.

Sok mozgás, jó táplálkozás, elegendő alvás, kiváló stresszkezelés dohányzás nélkül. Ezek a hosszú élet titkai, de annak ellenére, hogy közismertek, az emberek többsége mégsem él százéves koráig. Valahol tehát mégis lapul még egy titok. A Koppenhágai Egyetem munkatársai 176, száz évnél idősebb japán aggastyánt vizsgáltak, hogy kiderítsék, mi az.

Nagyon érdekel minket, hogy mitől élnek egyes emberek nagyon sokáig. A korábbi kutatások megállapították, hogy a japánok bélbaktériumai olyan molekulákat termelnek, amelyek ellenállóvá teszik őket a patogén – vagyis betegséget okozó – mikroorganizmusokkal szemben. A beleik védettebbek a fertőzésekkel szemben, valószínűleg ennek köszönhetik, hogy tovább élnek, mint mások – magyarázta Joachim Johansen, a tanulmány egyik szerzője.

Simon Rasmussen professzor szerint a bélben élő organizmusok összetétele kívülről könnyen megváltoztatható. Ez azért különösen jó, mert nem kell szuper géntechnológiai fejlesztésekre várni, hamarosan bárki életét meghosszabbíthatja.