Életmód
Csokoládéval a klímaváltozás ellen
2023.06.07. I 20:13
Egy hamburgi gyárban kakaóbab héjakból fekete port készítenek, azzal a potenciállal, hogy küzdeni lehet vele az éghajlatváltozás ellen. A gyár igazgatója szerint visszafordítják a szénciklust.

A kakaóhéj 600 fokra való melegítésével bioszenet gyártanak egy oxigénmentes szobában. A folyamat leköti az üvegházgázokat és végtermék műtrágyaként használható, vagy a zöld beton gyártásban összetevőként - írta a phys.org.

A szakértők szerint, bár a bioszén ipar még gyerekcipőben jár, a technológia egy új lehetőséget kínál a Föld légköréből való széneltávolításra. AZ ENSZ szervezete, az IPCC (Éghajlat-változási Korményközi Testület) szerint a bioszénnel az emberiség által jelenleg évente produkált 40 billió metrikus tonna szénből 2.6 billió befogható.

A gyár, mely Európában az egyik legnagyobb, a használandó kakaóhéjakat egy csőhálózaton át veszi egy szomszédos kakaógyárból. A bioszén a héjakban lévő szén-dioxidot csapdába ejti – egy olyan folyamatban, amit bármely más üzemben alkalmazható. Ha a kakaóhéjakat úgy kezelnék, mint általában, a felhasználatlan melléktermékben lévő szén felszabadulna a légkörbe az elbomlás során.

David Houben, az franciaországi UniLaSalle intézet környezettudósa szerint, ehelyett a szén évszázadokra be van zárva a bioszénbe. Egy metrikus tonna bioszén 2.5-3 tonna szén-dioxidot képes raktározni.