Életmód
Év Múzeuma díjat nyert a Skanzen
2023.06.06. I 12:56
A Pulszky Társaság kiemelkedő elismerését az élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett fejlesztéseiért, az Erdély tájegység bemutatásáért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért kapta a múzeum.

Az elismerést a Ludwig Múzeumban június 5-én rendezett Sokszínű múzeum konferencián dr. Szende Lászlótól, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztály vezetőjétől vehette át dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület díját évente ítélik oda egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató múzeumnak. A Pulszky Társaság indoklása szerint a Skanzen az elmúlt 25 évben a hazai és a nemzetközi múzeumi életben párját ritkító fejlődést, megújulást mutatott, amelyet mindig az a múzeumi vízió táplált, miszerint a Skanzen egy társadalmi és szolgáltató múzeum. Olyan nemzeti közgyűjtemény, amely mind a tudományos, mind a társadalmi szerepvállalásban nyitott, integrált kulturális térként jelenik meg.

Az intézmény kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolathálót hozott létre, amelynek elemei a szabadtéri muzeológia mellett az általános muzeológiai és a néprajzi felsőoktatás, valamint a szellemi kulturális örökség területén is megmutatkoznak. A Múzeum több nagy nemzetközi együttműködésen alapuló kulturális projektben és Európai Uniós pályázatban vett és vesz részt. Az elmúlt évtizedekben nemzetközileg is kiemelkedő mértékben javult a Múzeumban dolgozó szakember- és műtárgyállomány kiszolgálói infrastruktúrája.

Állandó kiállításait folyamatosan korszerűsítette, a tematikus éveknek megfelelően átrendezte. A 2010-es évek közepétől elindította az élő múzeumi helyszíneket, GyerekSkanzen élménypontokat, 2017-től kezdődően működik az Élő történelem program, amelynek keretében 2022-től csak az Erdély tájegységben 33 új jelenettel találkozhatnak a látogatók. Kialakult a bemutatók, fesztiválok, jeles napi szokások megrendezésének és megjelenítésének korszerű módszere.