Életmód
Lassan elfogynak a serpák a Mount Everest rekordere szerint
2023.06.05. I 14:20
A serpa fiatalok ugyanis egyre inkább elfordulnak a külföldi hegymászókat segítő veszélyes foglalkozástól és más lehetőségeket keresnek.

Habár rekordot döntött Paszang Dawa serpa, aki most május 14-én 26-odszorra mászta meg a Mount Everestet, méghozzá a 29 éves magyar Price Márton Pétert segítve, vetélytársa, a világ leghíresebb serpája, Kami Rita azonban nem adta magát és újra az élre tört. De mégsem boldog, mert igencsak borúsan látja a serpák jövőjét.

Kétszer is megdöntötte saját világrekordját (méghozzá egy héten belül) a most véget érő mászószezonban az 53 éves Kami Rita serpa, aki immáron 28-szor lépett fel a világ legmagasabb ormára. Május 29-én pedig kitüntette a nepáli kormány, azon a napon, amikor 70 évvel ezelőtt először érte el a csúcsot az új-zélandi Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa, és ahogyan az az ünnepségen is elhangzott

A neves hegyivezető azonban egyáltalán nem optimista, és kétségesnek látja a jövőt, a serpa fiatalok ugyanis egyre inkább elfordulnak a külföldi hegymászókat segítő veszélyes foglalkozástól és más lehetőségeket keresnek. Ő is arra biztatta fiát és lányát, hogy tanuljanak, szerezzenek diplomát, és amikor 2021 végén magával vitte 24 éves fiát, Lakpa Tenzinget a csodálatos csúcs lábához, nem lelkesítette, csak annyit mondott neki, hogy „Küzdelem ez, nézz rám. Nem látom a jövőt!”. Fia nem is folytatja apja hivatását, most éppen turizmust tanul, lánya pedig informatikát.