Ismeretterjesztő
A Meta azzal fenyeget, hogy blokkolja a híreket Kaliforniában
2023.06.05. I 16:40
A Meta bejelentette, hogy megakadályozza a kaliforniai felhasználókat abban, hogy híreket osszanak meg a közösségi média platformjain, ezzel tiltakozva az állami törvényjavaslat ellen, amely kötelezné a technológiai cégeket a tartalmakért való fizetésre a kiadóknak.
 
A közösségi média óriás szerdán közölte, hogy ha elfogadják a kaliforniai törvényjavaslatot, miszerint közösségi médiaszolgáltató felületén megjelenő hírek után fizetni kellene a hírügynökségeknek, akkor "kénytelenek leszünk" eltávolítani a híreket a Facebookról és az Instagramról az államban. - olvasható a The Washington Post oldalán.
 
Az elmúlt években a Meta már fenyegetőzött a hírek eltávolításával platformjairól tiltakozásul az ausztráliai és kanadai hasonló javaslatok ellen. Az ausztrál törvényt végül elfogadták, és becslések szerint évente 130 millió dollárt utalnak át a Meta és a Google hírügynökségeinek.
 
A Meta szóvivője, Andy Stone, Twitter-üzenetében azt mondta, hogy a törvényjavaslat elsősorban az államon kívüli médiavállalatoknak kedvez "a kaliforniai kiadók támogatása látszata alatt".
 
"A törvényjavaslat figyelmen kívül hagyja, hogy a kiadók és a médiaszolgáltatók saját maguk helyezték el tartalmaikat a platformunkon, és hogy a kaliforniai helyi hírpiac jelentős összevonása már több mint 15 évvel ezelőtt megtörtént, jóval azelőtt, hogy a Facebookot széles körben használták volna" - írta Stone.
 
Buffy Wicks az állam egyik demokrata képviselője és a javaslat támogatója a közleményében azt nyilatkozta, hogy ez a Meta fenyegetés egy ijesztő taktika, amelyet sikertelenül próbáltak alkalmazni minden olyan országban, ahol megkísérelték. Inkább elnémítja az újságírókat, mint hogy szembenézzen a szabályozással."- tette hozzá. 
 
A törvényjavaslat két kulcsfontosságú állami bizottsági szavazáson már átment, és a várakozások szerint csütörtökön szavaznak az intézkedésről a közgyűlésben.
 
"Összességében a kiadói tartalom letiltása a Facebook és a kiadók számára is veszteséggel járna" - mondta Jasmine Enberg, az Insider Intelligence közösségi médiaelemzője. "Annak ellenére, amit a Meta mond, a hírek különösen a Facebook számára nagy elkötelezettséget jelentenek, és jelentős reklámdollárokat hoznak."
 
Ha Kalifornia elfogadja a törvényt, és a Meta betartja a fenyegetést, az lesz az első alkalom, hogy a vállalat blokkolja a hírtartalmakat az Egyesült Államokban.