Életmód
2023-ban újra hódít a naturális lakberendezési stílus
2023.06.04. I 18:50
Az elmúlt évtizedekben főleg a szürkés, hideg árnyalatok uralták a piacot, idén viszont végre visszatérünk a természethez.


 Az elmúlt évek negatív hatásai: covid, bezártság, gazdasági helyzet, kilátástalanság, háború - alapvető szükséglet a nyugalom, és harmónia megteremtése otthonunkban. Ezek a hatások egészen új lakberendezési és térkezelési trendeket hoztak magukkal. Egyre több időt töltünk a négy fal között. Lakásunk egyszerre iroda, otthon és helye a kikapcsolódásnak. Ezeknek a tényezőknek köszönhetjük, hogy 2023-ban újra a naturális, egzotikus stílus lesz a mérvadó a lakberendezésben.
 
 Az elmúlt évtizedekben főleg a szürkés, hideg árnyalatok uralták a piacot, idén viszont végre visszatérünk a természethez: a tölgyfa, a kőhatású felületek és az izgalmas, növényekben gazdag megoldások tehetik igazán menővé otthonunkat. Az év trendszíne a nagyon merész viva magenta, emelett a mustársárga, a zöld, a levendula, a narancs, és a púder rózsaszín, púder kék is megjelenik. 

Ezeket, akár kiegészítőkkel bármikor megjeleníthetjük az otthonunkban, hogy egy kis tér frissítést nyerjünk. Továbbra is szempont az energiatakarékosság, a környezettudatosság, nagyon népszerűek a fenntartható anyagokból készült termékek, és egyre többször jelennek meg a természetes anyagok, fa, kő, lenből, gyapjúból készült textilek.

„Trendi lett a fal design. A különleges textúrájú (akár kőhatású), színvilágú dekorfestések korát éljünk, mely megtöri a falak egyhangúságát. Hódít még a tapéta, itt is egyre népszerűbben a trópusi levélminták, a hatalmas természeti képeket ábrázoló muralok. A felhasznált festékek is környezetbarát alapanyagokból készültek, lélegzőek, nem szennyezik otthonunkat” – árulta el Bíró Andrea lakberendező és enteriőr stylist, az Atelierhome Lakberendezés alapítója.

Mivel világunk egyre inkább a digitalizáció felé tart, életünk nagy részében laptop előtt ülve töltjük, és áramoltatjuk az információt. Fontos tehát, hogy kényelmes, és multifunkcionális tereket hozzunk létre otthonunkban. A lakásunk felfrissítéséhez nem kell az összes bútort újra cserélni, egy kis ügyességgel már apróságokkal is egészen új atmoszférát teremthetünk.

„Ha újdonságra vágyunk, a legegyszerűbb a lakástextilek cseréje, egy új pléd vagy függöny rengeteget jelent. Kispuffok, székek, szőnyegek – mind olyan kiegészítők, amivel költséghatékonyan varázsolhatunk magunk köré vadi új tereket. Egy Buddha-szobor, egy hangulatos lámpa vagy egy törzsi dekorelem is remek választás lehet egy minimál stílusban berendezett hálószobához is. Egy megfelelően kiválasztott spirituális tárgynak hatalmas ereje van a térben” – árulta el a szakértő.