Gazdaság
Zuhan a tej és a gabona ára, drágul a cukor
2023.06.02. I 18:17
Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkent májusban miután nagyot zuhant a gabonák, növényi olajok és a tejtermékek jegyzése – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index, ami a jelentősebb élelmiszer-alapanyagok havi árváltozásait követi globálisan, március óta 2,6 százalékot zsugorodott, és így 124,3 pontos átlaggal zárt, több mint 22 százalékkal elmaradva a 2022 márciusában mért történelmi rekordtól.

A gabonaárak 4,8 százalékkal estek egy hónap alatt, élen a kukoricával (-9,8 százalék), amely esetében a kedvező termelési kilátások és az alacsony kereslet játszottak közre. A búza ára szintén csökkent globálisan (-3,5 százalék), tükrözve a fekete-tengeri gabonakezdeményezés megújítását. Ezzel szemben a rizs nemzetközi ára tovább emelkedett májusban az Ázsiából érkező kereslet és a főbb exportőrök (Vietnám és Pakisztán) szűkös készlete miatt.

A tejtermékek FAO indexe 3,2 százalékkal mérséklődött április óta a sajt nemzetközi árának bezuhanása miatt a jelentős exportkészletek és az északi félteke szezonálisan megnövekedett tejtermelése okán. Eközben a tejpor és a vaj iránt felélénkült a kereslet a nemzetközi piacokon.

A cukor ára már négy hónapja növekszik globálisan – múlt hónaban 5,5 százalékkal emelkedett, közel 31 százalékkal meghaladva az egy évvel azelőtti értékét. A drágulás mögött a szűkös elérhetőség, az El Niño esetleges negatív hatásai körüli aggodalmak és a brazíliai szállítási nehézségek állnak. Ezzel szemben a kedvező 2023-as brazil cukornádtermelési kilátások, együtt az alacsony nyersolajárakkal, elkerülhetővé tettek egy nagyobb drágulást.

A húsfélék ára a FAO adatai alapján 1 százalékkal nőtt májusban, főként az erős baromfi iránti ázsiai importkereslet és az amerikai marhahús szűkös elérhetősége által hajtva.