Ismeretterjesztő
Rekorderedménnyel zárult az utolsó hagyományos népszámlálás
2022.12.02. I 16:57
November 28-án véget ért a 2022-es népszámlálás.  A mintegy 23 ezer számlálóbiztos 5 millió címet, ezen belül 4,6 millió lakcímet, illetve további közel 400 ezer egyéb címet - nyaraló, valamint különféle intézmények címét - ellenőrizte országszerte. A számlálóbiztosok közel 1,5 millió helyszínen írták össze a lakások jellemzőit, és 2,2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével. Az internetes önkitöltési szakaszban rögzített 7 millió kérdőívvel együtt 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe. Noha a válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező, sok országban jóval kevesebben tesznek eleget ennek a kötelességnek, így büszkén kijelenthetjük, hogy nemzetközi viszonylatban is hatalmas sikerként könyvelhető el a magas részvételi arány.
Merthogy a becsült várható népességszám körülbelül 96%-bekerült az adatbázisba, ez pedig óriási eredmény. Ez köszönhető részben az online szakasz népszerűségének, az együttműködő lakosságnak, másrészben pedig a számlálóbiztosoknak. Utóbbiak nagyon fontos szerepet töltöttek be a népszámlálás során, hiszen a háztartások jelentős része az ő segítségükkel vett részt az adatgyűjtésben. A népszámlálás végrehajtásának ők voltak a főszereplői, áldozatos tevékenységük elengedhetetlen volt a sikeres lebonyolításhoz. 
 
A népszámlálás az online kitöltési szakasszal vette kezdetét, ami nemzetközi szinten is jelentős sikerrel zárult, hiszen 3,2 millió címről, összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be kicsit több, mint két hét alatt. Ez több mint háromszor annyi, mint az előző népszámlálásnál - ami persze érthető, hiszen 11,5 évvel ezelőtt mások voltak az internethasználati szokások és az eszközellátottság. 
 
A népszámlálás által érintett címek 63,5 százalékáról érkeztek be válaszok az online időszak alatt. A számlálóbiztosi szakaszban további 2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki, tehát összességében 9,2 millió személyi kérdőív van az adatbázisban. Igaz, lehetnek duplikációk, megtörténhet, hogy valaki két címen is lakik, időszakosan egyiken vagy másikon, esetleg kollégiumban, és mindkét helyen kitöltötte a kérdőívet. Ilyen mindig előfordul, ezért is kell az adatokat utólag ellenőrizni és tisztítani. A gondos utómunka időigényes, így a népszámlálás előzetes, első eredményeinek publikálása 2023. első negyedévében várható.
Kijelenthető, hogy nem volt könnyű dolguk a számlálóbiztosoknak, mivel nagyon komoly feladat egy statisztikai összeírásban adatokat gyűjteni. Nemcsak a népszámlálásban, bármilyen más statisztikai összeírásban is, hiszen az emberek egyre kevésbé türelmesek, nem igazán akarnak különböző felmérésekben részt venni, ráadásul kevesebbet vannak otthon - a fiatalok különösen -, tehát bonyolultabb őket megtalálni a lakóhelyükön. Sokkal nehezebb a számlálóbiztosok dolga, mint volt 10-20-30 évvel ezelőtt, a nagy népszámlálások idején. Türelemre és nagyfokú alkalmazkodóképességre is szükségük van. 
 
A most beérkezett adatok - amelyek jelenleg egy védett adatbázisban vannak, és csak nagyon szűk kör férhet hozzájuk - mind a nemzeti adatvagyon részét képezik, és csak statisztikai célra használhatók.

Azért is értékes egy népszámlálás, mert a későbbiekben segíteni tud bármilyen társadalomtudományi vagy piackutatást, ahol reprezentatívnak kell lennie a mintának, mondjuk életkorra, nemre, lakóhelyre vonatkozóan. Ilyenre csakis a népszámlálás alatt adott válaszok képesek. Minden egy főre jutó mutató is erre alapul, tehát innentől kezdve a mostani népszámlálás, és az abból tovább vezetett népesség lesz az egy főre jutó GDP, az egy főre jutó jövedelem, az egy főre jutó nyugdíj, tehát minden statisztikai számítás alapja.
 
Bizton kijelenthető, hogy a népszámlálási adatok nemcsak az államnak, hanem az üzleti életnek is nagyon fontos információkkal szolgálnak. Például egy cég egy népszámlálás után nagyon pontos képet kaphat egy adott területről munkavállalói szempontból. Könnyen megtudhatja, hogy azon a helyen, ahová gyárat szeretne telepíteni, milyen a népesség összetétele. Lesz-e elegendő munkaerő abból, akik ott laknak, vagy messzebbről kell hoznia, ha ragaszkodik hozzá, hogy mégis oda telepítsen gyárat. De például, ha egy kereskedő szeretne üzletet, vagy hálózatot létesíteni valahol, akkor megtudhatja az adatokból, hogy milyen családi összetételű háztartások, milyen lakosság él azon a területen, illetve milyen várható vásárlóereje van.

A népszámlálás az Európai Unió országaiban mindenhol nagyjából egy időben zajlik. Jogszabály határozza meg azokat az alapinformációkat, amit minden országban elő kell állítani a népszámlálásból az adatok összehasonlíthatósága és célszerű felhasználása érdekében.

A 2022. évi népszámlálás volt az első teljesen elektronikusan végrehajtott népszámlálás hazánk történetében. Ugyanakkor az idei adatfelvétel különlegessége az is, hogy ez volt az utolsó hagyományos népszámlálás itthon, a következőnél már nem lesz önkitöltés és személyes megkeresés, az adatfelvétel adminisztratív adatbázisokból történik majd.