Ismeretterjesztő
Neked van ötleted arra, hogyan csökkentsük a hulladékot?
2020.11.11. I 14:52
2009 óta minden év novemberének utolsó hete Európa-szerte a hulladékcsökkentés jegyében telik. Idén november 21-29. között jön el annak az ideje, hogy kisöpörjük a szemetet a szőnyeg alól, és láthatóvá tegyük a láthatatlant. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánjuk a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra. Magyarországon tavaly 411 önkéntes akciószervező csatlakozott a felhíváshoz és valósította meg saját ötletét.
Dr. Boros Anita, az ágazatért felelős államtitkár a programmal kapcsolatban elmondta, hogy a tapasztalatok szerencsére azt mutatják, hogy egyre több magyar vállalkozás, bölcsőde, óvoda, iskola, egyéb intézmény, vagy éppen család hasznosítja a tevékenysége során keletkezett különböző hulladékokat. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét éppen mindenki figyelmét szeretné felhívni arra, hogy kis lépésekkel nagyon sokat tehetünk a környezetünkért. 
 
Fontos tudnunk ugyanis, hogy mindannyian, minden nap tehetünk környezetünk megóvásáért. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ha tudatosan vásárolunk, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ha új életre keltjük megunt tárgyainkat, ha környezetbarát, újrahasznosított csomagolású termékeket vásárolunk, már sokat tettünk az ügy érdekében. Magyarország évek óta csatlakozik ehhez az akcióhoz, és szeretnénk az idén is mindenkit arra buzdítani, hogy a járványhelyzet ellenére is gondolja át, hogy miként tudjuk csökkenteni a hulladéktermelésünket.
 
A Hulladékcsökkentési Héthez már most rengetegen csatlakoztak, intézmények, magánszemélyek egyaránt, hogy ötleteikkel segítsék a környezettudatosság megvalósítását, a pazarlás mellőzését. Minden ötlet fontos, ha neked is van, ne habozz, még ma csatlakozz a nemes cél érdekében!
 
A jelentkezés feltételei és részletei a www.hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon találhatóak.