Ismeretterjesztő
Egyenlítő best of: örökerdő, dínók, Liliomkert Piac
2020.09.21. I 23:59
Az Egyenlítő múlt heti adásaiban tisztáztuk, mit jelent az örökerdő, mint gazdálkodási mód, érdekességeket tudtunk meg az ELTE dinoszaurusz kutatócsoportjának munkájáról, illetve a Liliomkert Piac megálmodójával is beszélgettünk. 
Az örökerdő egy gazdálkodási módot jelent. Úgy történik faanyag termelés az erdőben, hogy sose vágják le egyszerre az egész állományt - tisztázta dr. Ódor Péter, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. A szakértő az Egyenlítőben hozzátette, gyakran, de kevés faanyagot vesznek ki az erdőből, így állományképe alig változik. 
Villány határában már 2012 óta végeznek ásatásokat az ELTE dinoszaurusz kutatócsoportjának munkatársai. Nemrég egy nagyon különleges leletre bukkantak, egy bizarr külsejű,  230 millió éves őshüllő csontjaira. Rideg Richárd vendége dr. Ősi Attila, az ELTE Őslénytani tanszék vezetője volt az Egyenlítőben. 
A Balaton északi partján van egy hely, amiről ebben az országban szinte már mindenki hallott, vagy mert már járt ott és sosem felejtette el, vagy mert a bakancslistáján szerepel, hogy egyszer felkeresse. A hely, amiről szó van az a Liliomkert Piac Káptalantótiban, amely nemcsak a piacok sorában egyedülálló, de elképesztően változatos kínálatával és utánozhatatlan hangulatával egy teljesen egyedi színfoltja a magyar termelői világnak. Rideg Richárd vendége a magával ragadó, színes forgatag megálmodója Harmathy Ildikó, biológus mérnök.