Ismeretterjesztő
Következzenek az Egyenlítő legérdekesebb beszélgetései!
2020.09.01. I 06:29
Emberi testbe beültethető protézisnek is alkalmas mesterséges szövetek előállításával foglalkozik a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja. A hétköznapok során számos olyan tárgyat használunk, melyek a NASA mérnökeinek köszönhetően jöttek létre és váltak elérhető mindannyiunk számára. Meddőnek nyilvánítva! - ezt a címet kapta Pataki Zita tavaly decemberben indult vlogsorozata. Jöjjön három érdekes Egyenlítő-beszélgetés a közelmúlt adásaiból!  
Emberi szövetek nyomtatásával kísérleteznek Magyarországon

A gyógyszerkutatáshoz, onkológiai terápiák tökéletesítéséhez, sőt emberi testbe beültethető protézisnek is alkalmas mesterséges szövetek előállításával foglalkozik a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja. A szövetnyomtatás vagy bioprinting elsőre futurisztikusan hangzó, de nagyon is aktuális kutatási terület, amely nemzetközileg is a figyelem középpontjában van. Prof. Dr. Pongrácz Judit, a Szentágotai Kutatóközpont kutatócsoport vezetője számolt be a kutatásról az Egyenlítőben. 
Az űrtechnológia fejlődése nem csak az asztronautákat segítette

Az űrtechnológia fejlődése nem csak az asztronautákat segítette. A hétköznapok során számos olyan tárgyat használunk, melyek a NASA mérnökeinek köszönhetően jöttek létre és váltak elérhető mindannyiunk számára. Miután a NASA nyilvánossá tette kutatási eredményeit, melyekből a fejlesztők felhasználva tovább gondolhattak és építhettek. A hivatalnál egy teljes részleg felel ezért a technológia átadási programért, melynek lévén az adófizetők pénzéből finanszírozott NASA-kutatások a társadalom számára is használhatóvá válhatnak. A hivatal 1976 óta megjelenő Spinoff című kiadványában már közel 2000 olyan űrtechnológiát mutatott be, melyek valamilyen módon transzformálódva a privát szektorba is eljutottak. A témában dr. Sárhegyi István, a FIVOSZ Űrbizottságának elnöke volt Rideg Richárd vendége az Egyenlítőben.
Pataki Zita ismeretterjesztő vlogsorozattal segíti a meddő embereket

Meddőnek nyilvánítva! - ezt a címet kapta Pataki Zita tavaly decemberben indult vlogsorozata. Zita ezzel és Réka - A Tudatos Termékenységért elnevezésű alapítványával a meddőséget és kezelését körbevevő információs űrt szeretné betölteni. Rideg Richárd vendége Pataki Zita, termékenységi coach és az alapítvány kuratóriumi elnöke volt.