Ismeretterjesztő
Magyar sikerek és meglepő tények az Egyenlítő legjobb beszélgetéseiben
2020.08.18. I 05:51
Magyarországon lassan rutinműtétnek számítanak a szervátültetések, hiszen 47 év alatt már 11000 ilyen beavatkozást végeztek el hazánkban. A Halászati Kutatóintézet intézetigazgatója is egy magyar sikerről számolt be, ugyanis ginogenezissel hoztak létre halhibridet. A Greenpeace Menzaforradalom kampányfelelőse pedig arra hívta fel a figyelmet az Egyenlítőben, hogy: a gyerekek szellemi képessége is romlik a rovarölő szerek hatására. 
Magyarországon 47 éve megy a szervátültetés - lassan rutinműtétnek számít

2020. júniusában végezték el a 11000. szervátültetést, ami egy májátültetés volt. A összes hazai transzplantáció közül összesen 1100 volt májátültetés, mely életmentő szervátültetési típus. Dr. Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója az Egyenlítőben elmondta, ezek a beavatkozások lassan rutinműtétnek számítanak, és Bárány Robi kérdésére azt is elárulta, közülük a veseátültetés jár a legkisebb kockázattal. 
Magyar siker: halhibridet hoztak létre ginogenezissel

A Halászati Kutatóintézet elképesztő áttörést ért el a halgenetikában: életképes halhibridet hoztak létre ginogenezissel. Az alapvető kutatásuk arról szólt, hogyan tudnak a legalapvetőbb módszerekkel veszélyeztetett őshonos tokfajokat szaporítani, mint például a Duna vízrendszerében élő vágótokot. Indukált ginogenezissel kísérleteztek, ezt a módszert használva ugyanis egy ivarérett anyai példány is elegendő a szaporodáshoz, míg az apai vonal genetikai anyaga abban nem vesz részt, csupán elindítja a zigóta fejlődését. A ginogenezis előidézésére az amerikai lapátorrú tok spermáját használták. A kutatás részleteiről és jelentőségéről Halasi-Kovács Béla, a Halászati Kutatóintézet intézetigazgatója beszélt az Egyenlítőben.
A gyerekek szellemi képessége is romlik a rovarölő szerek hatására

Bioételeket az óvodákba és iskolákba: ez a célja a Greenpeace Menzaforradalom elnevezésű programjának. Rodics Katalin kampányfelelős az Egyenlítő adásában beszélt a szervezet célkitűzéseiről. „Nagyon gyenge minőségű, sokszor ehetetlen az a táplálék, amit a gyerekek kapnak, és ebből sok minden következik, a gyerekek egészségén kívül az is, hogy ennek a hatvan, sokszor nagyobb százaléka a szemétben köt ki" - vázolta a sokrétű problémát Katalin. Szarvason már megvalósult a Menzaforradalom célja, ennek részleteiről is hallhattunk.