Ismeretterjesztő
Egyenlítő best of: 3 hiánypótló beszélgetés a múlt hétről
2020.07.21. I 06:33
Számos érdekes témával foglalkoztunk a múlt héten is, így nehéz volt mindössze 3 beszélgetést kiválasztanunk közülük. Végül az Asperger-szindrómáról tartott előadást, a Móricz János életútjáról és nagy felfedezéséről szóló beszámolót, illetve Szabó Péter pénzügyekkel kapcsolatos tanácsait válogattuk be best of adásunkba. Ha lemaradtatok valamelyik részletről, cikkünkben megtaláljátok a videót! 
Móricz János a világháború után disszidált családjával, ezért fordulhat elő, hogy hazánkban kevesen ismerik őt - mondta Nagy Endre az Egyenlítőben. A Mirador Adventures alapítója részletesen mesélt a magyar felfedező életéről és kalandjairól is.  

Móricz János egy magyar felfedező, aki a világháború után disszidált, ezért hazánkban talán nem annyira ismert. Családja is aranybányákkal foglalkozott, arany után kutattak, ő is ennek okán került Ecuadorba. Az arany keresése közben fedezte fel például a Táltosok barlangját is. 

Móricz egy békéscsabai barátjával levelezett, akinek azt írta, többször is leereszkedett egy barlangba, amit ő Táltosok barlangjának nevezett el. Megtalálta a fémkönyvtárat, ahol hatalmas lemezek, aranylemezek voltak, amiken ősi magyar írás szerepel.  
A pénz még mindig tabutémának számít Magyarországon, az emberek nem szívesen beszélnek erről. Szabó Péter motivációs előadó, tréner az Egyenlítőben hangsúlyozta, kiemelkedő szerepe van annak, hogy gyerekként hogyan hallottunk először a pénzről.

Társadalmilag nehezen beszélünk erről a témáról, tabutémának számít. Fontos szempont, hogy gyerekkorban milyen kontextusban, hogyan hallunk először a pénzről - hangsúlyozta Szabó Péter. 
 
Míg nálunk tabutéma, addig mondjuk Amerikában minden a pénz körül forog. A motivációs tréner szerint sok magyar nem is szereti az amerikai mentalitást, nemcsak a pénz miatt, hanem a hurráoptimizmusuk miatt sem. Bátor az az ember, aki mer beszélni erről a témáról - tette hozzá. 
 
Rengeteg párkapcsolat megy emiatt tönkre, és sok ember lesz depressziós, esetleg öngyilkos azért, mert nem tud bánni a pénzzel. 
 
„Az a leggazdagabb ember, akinek nem kell aggódnia a holnap miatt”

- vélekedett a szakértő. 
Bodó Edit gyógypedagógus az Egyenlítőben arról beszélt, hogy milyen tünetei, jellemzői vannak az Asperger-szindrómának.

Az Asperger-szindróma egy neurobiológiai fejlődési zavar. Számos Asperger-szindrómás magától is képes felismerni azokat a tüneteket, amikben eltér a többi embertől.  
 
A szakértő kiemelte a főbb ismérveket: félreértelmezik a társas kapcsolatokat, nem túl empatikusak és nem érzik a finom szociális magatartásokat. 

Bodó Edit egy szemléletes ábra segítségével mutatta be az Asperger-szindrómát, amely visszanézhető a videóban: