Ismeretterjesztő
Kávé vagy tea? Örök dilemma, amit mi is megvitattunk!
2020.07.18. I 05:45
Az Egyenlítő pénteki vitaadásában Szabó András barista és Olekszik Dorottya teaszakértő segítségével a tea és a kávé rejtelmeinek jártunk utána. Abban megegyeztünk, hogy a kávé népszerűbb, a tea viszont egészségesebb. Lássuk, miről volt még szó a beszélgetésben! 
Szabó András barista szerint a kávé lépéselőnyben van a teához képest, a hazai közönség inkább erre nyitott. Dorottya egyetért ezzel, szerinte a mögöttes ok az, hogy rengeteg féle tea létezik, és épp ezért sokan nem találják meg azt a fajtát, ami közel áll hozzájuk.

Melyik egészségesebb?

Kutatások bizonyítják, hogy a kávé csökkentheti bizonyos betegségek (például: a Parkinson-kór és a 2-es típusú cukorbetegség) kockázatát, ám abban a szakértők egyetértettek, hogy a tea jóval egészségesebb ital. 

„Nem hiába hívják az örök élet és az örök egészség forrásának” 

– jelentette ki Dorottya. Vitamin, enzim és magas polifenol tartalmának köszönhetően visszaszoríthatja az abnormális sejtburjánzást. Továbbá tisztítja az érfalakat és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket is. 

A szakértők azt is megvitatták, melyik ital élénkít jobban, mennyiben hatnak másként, és lehet-e túlfogyasztani őket. Emellett a hipermarketekben vásárolható teákról és kávékról is véleményt formáltak, majd arra a kérdésre is válaszoltak, melyiknek van nagyobb kultúrája, hagyománya hazánkban.