Ismeretterjesztő
A monogámia csupán kulturális szokás? Vita Hevesi Krisztával és Gaál Viktorral
2020.07.18. I 05:07
Létezik-e monogámia, és ha igen, akkor csupán döntés kérdése? Az Egyenlítő pénteki vitaadásában Gaál Viktor pszichológus és dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetett. 
Hevesi Kriszta szerint a monogámia azért valósítható meg nehezen, mert biológiailag arra vagyunk programozva, hogy körülbelül 7 évig legyünk együtt valakivel. Gaál Viktor hasonlóan vélekedik erről, kiemelte, hogy a legközelebbi rokonaink a bonobó majmok, melyek csak a poligámiát ismerik. Rávilágított, hogy a monogámia a mezőgazdaság megjelenésével kezdődött Sumériában, és eredetileg az öröklés bebiztosításának célját szolgálta, majd később a vallások cementezték be a társadalmi elvárások közé.

De mi a helyzet a féltékenységgel?

Viktor szerint a 21. századi pszichénkbe már bekódolódott, hogy a standard narratívához (monogám párkapcsolat, házasság, gyerekek) vonzódjunk, ebből ered a féltékenység. Kriszta viszont úgy gondolja, ez ősi érzelem, amit a bölcsőből hozunk, gondoljunk csak a testvérféltékenységre és a szülőkért való harcra.

Vitatott, hogy érdemes-e felvállalni a megcsalást

A vita során arról is beszélgettek szakértőink, miért fogékonyabbak a férfiak a szexuális, míg a nők az érzelmi megcsalásra, és arról is elmondták a meglátásukat, érdemes-e megbeszélni a megcsalást. Utóbbi kapcsán Kriszta és Viktor véleménye merőben eltért.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: