Ismeretterjesztő
Egyenlítő best of: 3 érdekes beszélgetés a múlt hét adásaiból
2020.07.14. I 06:16
Az Egyenlítő múlt heti adásaiban szó volt egy olyan magyar fejlesztésű applikációról, amely segít a kisállatoknak gazdit találni. Feltárultak előttünk a csodálatos Szudán kincsei. A 10 millió Fa mozgalom segítségével televíziónk örökbefogadott egy fát, amit később veletek közösen az Ozonekának neveztünk el.  
Nemsokára elindul Magyarország első örökbefogadó applikációja, ami első pillantásra egy ismert társkereső oldalhoz hasonlít: a jobbra húzás itt is a szimpátiát jelenti, és szuperlájkolni is lehet a leendő kiskedvenceket. Az Egyenlítő vendégeiként az Adopt & Love alapítói, Tumpek Márk és Hafuzi Avni meséltek a jelenleg is fejlesztés alatt álló alkalmazásról.   

A vállalkozás egy egyetemi projektből nőtte ki magát, céljuk, hogy az alkalmazás tehermentesítse azokat a magánkézben lévő állatmenhelyeket, melyek erőforrás hiánnyal küszködnek. Az érdeklődők nemcsak örökbe fogadni, hanem adományozni is tudnak majd az appon belül. 

Tumpek Márk és Hafuzi Avni az adásban részletesen elmagyarázták, hogyan működik a fejlesztés alatt álló alkalmazás:
Szudán a világ egyik legvendégszeretőbb országa, mondta Dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus az Egyenlítő adásában. Rengetegszer járt az afrikai országban, ahol túrákat is vezet, és az évek során egyszer sem tapasztalta, hogy a vendégszeretet mögött üzleti szándék húzódott volna.

Dr. Lassányi Gábor először 2005-ben járt az akkor még egységes Szudánban, ami 2011-ben vált szét Szudánra és Dél-Szudánra. Az Egyenlítő vendége az adásban az északi terület, vagyis az ötödik legnagyobb afrikai ország fejlődéséről, változásairól mesélt.

Az elmúlt 15 évben a turizmus infrastruktúrája nem igazán épült ki, de a közlekedés már jelentősen javult. Gábor a híres szudáni mentalitásról is mesélt, melyben mélyen gyökerezik, hogy az utazó szent. Nem csak a külföldi turistákat, a belső utazókat is szívesen vendégül látják.

Ha szeretnénk megismerni Szudánt, minimum 7-8 napos utazást érdemes terveznünk, ez alatt a központi régió legfontosabb látványosságai feltérképezhetőek. A nagy távolságokkal tehát mindenképp számolnunk kell.

A beszélgetés során arról a sztereotípiáról is szó esett, miszerint Szudán veszélyes ország, majd a helyi gasztronómia is terítékre került. Végül Kartúm városáról is számtalan érdekességet hallhattunk:
A 10 millió Fa országos közösség célkitűzését a neve is mutatja, az ültetések mellett pedig a klímaváltozás és a biodiverzitás kérdéseit is többféle fórumon vitatják meg. Magáról a kezdeményezésről Dr. Aszalós Réka, a közösség szakértője mesélt az Egyenlítő adásában.

A szakértő egy mentett hegyi juhar növendékkel ajándékozta meg csatornánkat, melyet saját kertjéből hozott. Ajándékát ezúton ismét szeretnénk megköszönni! A kis fának az OzoneTV Facebook-oldalán kerestünk nevet, végül az Ozoneka lett a befutó. Az elültetésére július 11-én kerül sor az Egyenlítő műsorvezetői, Richárd és Robi által. Dr. Aszalós Réka szerint az első egy év mindig kritikus, ráadásul nyáron rengeteget kell majd locsolnunk a fát, de ha megfelelően viseljük gondját, akár 200-400 évig is elélhet.

A 10 millió Fa közösség létrejötte egyfajta segélykiáltás volt tavaly júliusban, az alapítók és a tagok azóta is azon munkálkodnak, hogy civilként együtt élhetőbbé tehessük a bolygónkat. Munkájukról, célkitűzésükről és a klímaváltozás problémájáról vendégünk részletesen mesélt az adásban: