Ismeretterjesztő
Ahol az utazó szent: a szudáni vendégszeretetről
2020.07.13. I 14:25
Szudán a világ egyik legvendégszeretőbb országa, mondta dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus az Egyenlítő adásában. Rengetegszer járt az afrikai országban, ahol túrákat is vezet, és az évek során egyszer sem tapasztalta, hogy a vendégszeretet mögött üzleti szándék húzódott volna.
Dr. Lassányi Gábor először 2005-ben járt az akkor még egységes Szudánban, ami 2011-ben vált szét Szudánra és Dél-Szudánra. Az Egyenlítő vendége az adásban az északi terület, vagyis az ötödik legnagyobb afrikai ország fejlődéséről, változásairól mesélt.

Az elmúlt 15 évben a turizmus infrastruktúrája nem igazán épült ki, de a közlekedés már jelentősen javult. Gábor a híres szudáni mentalitásról is mesélt, melyben mélyen gyökerezik, hogy az utazó szent. Nem csak a külföldi turistákat, a belső utazókat is szívesen vendégül látják.

Ha szeretnénk megismerni Szudánt, minimum 7-8 napos utazást érdemes terveznünk, ez alatt a központi régió legfontosabb látványosságai feltérképezhetőek. A nagy távolságokkal tehát mindenképp számolnunk kell.

A beszélgetés során arról a sztereotípiáról is szó esett, miszerint Szudán veszélyes ország, majd a helyi gasztronómia is terítékre került. Végül Kartúm városáról is számtalan érdekességet hallhattunk: