Ismeretterjesztő
Segíthet egy videojáték egy ADHD-s gyerek állapotán?
2020.07.11. I 06:52
Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala engedélyezte, hogy az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros) kisgyerekek kezelésére egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett videojátékot írjanak fel az orvosok. Dr. Baracsi Katalin internetjogász és Székely Levente, a Kutatópont Műhely kutatási igazgatója e hír kapcsán osztotta meg álláspontját arról, vajon valóban segíthet-e egy terápiás célú videojáték az érintett gyerekeken.  
„Ez a játék kifejezetten azokat a képességeket és készségeket fejleszti, ami segíti a gyerekeknek a beilleszkedését vagy az ADHD tüneteit”

 – magyarázta Dr. Baracsi Katalin.

Székely Levente szerint is vitathatatlan, hogy egy játék fejleszthet: például a koncentráción, a kitartáson, a reakcióidőn és a stratégiai gondolkodáson is javíthat. Arra is kitért, miszerint kutatások bizonyították, hogy a digitális eszközöknek fiziológiai hatásaik is vannak, például, ha VR- szemüveg segítségével virtuálisan próbáljuk ki a bungee jumpingot, ténylegesen elszédülünk. A szakember tehát kíváncsian várja, hogy az ajánlott játék valóban segít-e majd az ADHD-s állapoton. 

Az Egyenlítő vendégei a beszélgetés során arról is véleményt formáltak, milyen felelőssége, feladatai és lehetőségei vannak a szülőknek arra, hogy monitorozzák a gyerekeik digitális eszközhasználatát: