Ismeretterjesztő
„A szülések 99 százaléka valamilyen intézményben történik Magyarországon”
2020.07.11. I 06:49
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2010 decemberében kimondta, sérti a magánélethez való jogot, ha egy nő nem dönthet arról szabadon, hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét. Az Egyenlítő vendégei ezen a héten arról vitatkoztak, hogy a szülésre vonatkozó döntési szabadság napjainkban milyen szinten valósul meg Magyarországon, valamint a szülés nőjogi kérdéseit is tisztázták. 
Keszler Viktória, a Másállapotot a szülészetben mozgalom szervezője szerint valószínűleg sok nő dönthet szabadon, és sok nő szül úgy, ahogy szeretne, de sajnos nincsenek erről egzakt adataink. Úgy véli, a nők nagy része mindenről valószínűleg mégsem dönthet szabadon a szülés kapcsán, ezt pedig azzal indokolja, hogy már az ENSZ is foglalkozik a szülészeti erőszak társadalmi jelenségével. Ez a fogalom azt jelenti, a nők egy része nem adhatja a tájékozott belegyezését annak kapcsán, hogy vele vagy a kisbabájával mi történik.

Dr. Kovács Péter, a Róbert Magánkórház szülész-nőgyógyász főorvosa szerint a legfontosabb feladatuk a felvilágosítás, a betegtájékoztatás, hogy felkészítsék a hölgyeket arra, milyen választási lehetőségek mellett dönthetnek. Igyekeznek közelíteni a személyes elképzeléseket a fennálló lehetőségekkel. Kihangsúlyozta, hogy a téma nagyon érzékeny, és pont emiatt hatalmas szerepe van a kommunikációnak, ami nagy gyakorlatot kíván.

A vendégek az otthon szülés felmerülő kérdéseiről, feltételeiről, lehetőségeiről és veszélyeiről is beszélgettek. A vita itt nézhető vissza: