Ismeretterjesztő
Egyenlítő best of: 3 érdekes beszélgetés a múlt hétről
2020.07.07. I 06:15
A múlt héten többek között tisztáztuk, mit jelent a körforgásos gazdaság fogalma, beszélgettünk arról a hírről, hogy az USA-ban megjelent az óriás lódarázs, illetve a technológiai fejlődést is górcső alá vettük. Íme három Egyenlítő-beszélgetés, amit kár lenne kihagyni! 
Ami eddig hulladékká vált, az most váljon alapanyaggá!

Ami eddig hulladékká vált, az ne vesszen el, hanem tekintsünk rá hasznos alapanyagként – mondta az Egyenlítőben Chrabák Péter. A Circular Economy kutatási szakterület vezetője elmondta, a körforgásos gazdaságban a szemét és a hulladék jelentése ugyanaz, hiszen ebben az esetben másod nyersanyagról beszélünk.

A körforgásos gazdaság több mint újrahasznosítás, egy iparágakon átívelő gazdasági modell, amely újradefiniálja a termék, tervezés, gyártás és fogyasztás folyamatát, amely során a múlt hulladékából a jövő alapanyaga válhat. 
 
Chrabák Péter szemléletes ábrái és a teljes beszélgetés itt visszanézhető:
Megjelent a távol-keleti óriás lódarázs az USA-ban

A globalizációs folyamatok miatt fajok az eredeti, őshonos élőhelyükről szándékosan behurcoltatnak élőhelyekre, ahol aztán vagy sikeresen megtelepednek, vagy nem - reagált dr. Vas Zoltán az Egyenlítő adásában arra a hírre, hogy megjelent az USA-ban az óriás lódarázs. A Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa hozzátette, Európába például az ázsiai lódarazsat hurcolták be, azonban ez nem azonos azzal a fajjal, ami most az USA-ban jelent meg. 

Európában nagyjából 15 000, Magyarországon pedig 10 000 féle darázsfaj él - ismertette a szakértő, majd hozzátette: a lódarazsak viszonylag békésen viselkednek, kivéve a fészkük közelében, amit ösztönösen védenek.
 
Észak-Amerikában eredetileg nem éltek lódarazsak, az európai lódarázs viszont most már ott is előfordul, mert az 1800-as évek közepén behurcolták és megtelepedett. Ugyanígy az óriás lódarazsak is megjelentek egy behurcolás eredményeképp. Azóta több észlelés is történt, így valószínű, hogy ez a faj is megtelepedett ott - tette hozzá dr. Vas Zoltán.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:
Dr. Rab Árpád: Az online bizalom felé haladunk

A koronavírus-járvány alatt olyanok is kipróbálták az új technológiákat, akik korábban nem, számukra mindenképp előny, hogy tesztelték ezeket az eszközöket. Az egyre gyorsabb, egyre rövidebb automatizációk, és az online bizalom felé haladunk - jelentette ki dr. Rab Árpád az Egyenlítőben. 

Az emberiség a nagy pofonokból tanul – mondta a Corvinus Egyetem oktatója a koronavírus kapcsán. A technológia segítségével kulturális sokkokat okozunk magunknak, ez történt azok esetében is, akik a járvány alatt próbáltak ki először bizonyos technikai vívmányokat.
 
Dr. Rab Árpád kitért Elon Muskra is, aki azt szeretné a távoli jövőben, hogy az ember legyen összekapcsolva a számítógéppel, ami az agy és a számítógép közötti kommunikációt közvetlenül oldja meg. Dr. Rab Árpád szerint ezt meg is lehet valósítani, hiszen az emberi test elektromos működése és a számítógép elektromos működése között nincs sok különbség. 

A teljes beszélgetés itt visszanézhető: