Ismeretterjesztő
„Ha nem látod a Colosseumot, attól még lehet csodás az életminőséged”
2020.07.04. I 06:00
Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő és Fidrich Róbert a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője a turizmust érintő legaktuálisabb kérdéseket vitatták meg az Egyenlítő pénteki adásában. 
Okolható-e a turizmus a koronavírus-járvány kapcsán? – hangzott el Bárány Robi első kérdése. Dr. Kiss Róbert Richard szerint hatalmas oksági láncokat lehet felállítani, és ennek eredményeképp végül is mindenbe mindent bele lehet magyarázni. A spanyolnátha remek példa arra, hogy egy járvány turizmus nélkül is végigsöpörhet Európán. Fidrich Róbert viszont inkább azt a nézetet hangsúlyozza, hogy a globális világgazdaság, melynek szerves része a turizmus, nagy szerepet játszik abban, hogy ilyen gyorsan és ilyen széles körben el tudott terjedni az új koronavírus-járvány.

A turisztikai szakértő azt javasolja, ne a turizmust, mint iparágat állítsuk be bűnbakként. Véleménye szerint, ha nem lenne internet, nem lenne égető vágyunk a tökéletes Insta-fotó elkészítésére. Arra is rávilágított, hogy a turizmus nem egy szociális alapjog. „Ha nem látod a Colosseumot, attól még lehet csodás az életminőséged.”

A vita során az is szóba került, tud-e fenntartható lenni a turizmus, és arra is kitértek a szakértők, hogy ha megszűnne az ágazat, mi történne azokkal az országokkal, amiknek fő bevételi forrását jelenti.