Ismeretterjesztő
Mi vár ránk, ha elérjük a 2 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedést?
2020.07.01. I 16:10
Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatváltozás és energia programvezetője az Egyenlítő adásában ismertette, a 1,5 és a 2 Celsius-fokos felmelegedésnek milyen hatásai vannak a biodiverzitásra és az emberiségre nézve.
A 1,5 és a 2 fok között hatalmas különbség van, magyarázta az Egyenlítő vendége. 1,5 fokos felmelegedés esetén a korallok 70-90 százaléka eltűnik. 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén viszont teljesen búcsút inthetünk az óceánok esőerdőinek, a korallzátonyoknak. Erről itt írtunk bővebben. 

Ha sikerül 1,5 fok alatt tartanunk a felmelegedést, akkor 100 évenként számíthatunk olyan nyárra, amikor az arktikus területek jégmentessé válnak. Ha elérjük a 2 fokot, 10 évenként köszönt be jégborítás nélküli nyár az arktikus területeken.

A műsorban többek között a hőmérsékletnövekedés emberiségre gyakorolt hatásai is elhangzottak, majd a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény várható következményeit elemezték. A megállapodást 4 éve írták alá, és 2021-től lép életbe. Célja, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fokon belül tartsuk, és törekedjünk arra is, hogy ne lépjük át a 1,5 fokot.