Ismeretterjesztő
„Minden kutyalövés mögött van egy felelőtlen gazda"
2020.06.19. I 18:34
Ne térjünk le a kijelölt útvonalról, és napnyugta előtt egy órával hagyjuk el az erdőt - erre kér mindenkit Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa. Az Egyenlítő adásában arról beszélt, hogyan óvhatjuk meg kutyánkat az erdőben, és hogyan viselkedjünk, ha nagyvadakkal találkozunk. 
A szigorítások enyhítésével megrohamozták a kirándulók az erdőket, ám ennek számos hátulütője van. Egyrészt, ha letérünk a kijelölt turistaútról, könnyen megzavarhatjuk a nappal pihenő vadakat, ráadásul ennek következtében utat keresztezhetnek, így balesetveszélyt idézünk elő. Az is gyakori, hogy a kirándulók őzgidákat visznek haza. Fontos tudni, hogy ha akár csak megérintjük a kicsiket, az anyjuk már nem fogja gondozni őket, a „mentett” gidákat pedig később már nem lehet visszaintegrálni az erdőbe. A szarvasokkal ellentétben a vaddisznókocák viszont támadnak, ha ember közelíti meg a kicsinyeiket. A kismalacokat gyakran kutyák találják meg, ezért fontos is, hogy pórázon sétáltassuk kedvenceinket. Ez a kutya testi épségét tekintve is fontos: sajnos évente 3000 kutyalövés történik. Ennek kapcsán Attila elmondta, a vadászat a vadgazdálkodás része, a szabály szerint a vadászok lelőhetik a kutyákat, ha vadat űznek/ejtenek el/támadnak, de azt is kiemelte, hogy sokkal kevesebbszer fordul elő kutyalövés, mint ahányszor lehetőség adódna rá a felelőtlen gazdák miatt.

„Ha az úton maradnak, abból már nem lesz baj, az időpont, illetve az időszak a kirándulás esetében szintén fontos, a vadászat késő délutántól mondjuk hajnalig vagy reggelig tart, tehát próbáljunk meg úgy kirándulni, hogy legkorábban egy órával napkelte után érjünk ki a területre, és legkésőbb a Nap nyugta előtt egy órával hagyjuk azt el, akkor garantáltan baj nem lesz”

 - tájékoztatott Földvári Attila.