Ismeretterjesztő
Hulladéklerakás: a legfertőzöttebb régió az országban Pest megye
2020.06.17. I 18:04
„Nagyon erős nálunk az illegális hulladéklerakás. 5000-nél több lerakást regisztráltunk idáig Magyarország területén, 4 év alatt, ebből több mint 3000-et tudtunk eltakaríttatni, vagy tudtunk részt venni az eltakarításban” – mondta Kertész Balázs az Egyenlítő adásában.
Az okleveles környezetmérnök, a JÖN alapítvány alapítója 4 éve jött hozta létre a Hulladékvadász.hu-t, miután rengeteg megválaszolatlan kérdés keringett a közösségi médiában az illegális hulladéklerakás témakörében. Céljuk az illegális hulladéklerakás megakadályozása, felszámolása, és tevékenységükkel segítik az aktuális önkormányzatok munkáját is.

Pest megye élen jár a szeméthegyekkel

Az új bejelentő felületük worldwide, azaz az egész világról fogadnak bejelentéseket, és nemzetközi hulladékvadászokkal is kapcsolatban állnak. Tapasztalataik szerint Kelet-Magyarország felé sokasodik a szemét, de a legfertőzöttebb régió az országban Pest megye. Úgy látják, azok a vidékről Pestre érkező lakásfelújító vállalkozók okozzák a legtöbb galibát, akik feketén dolgoznak, és nincs nyoma a tevékenységüknek. Közülük sokan hazafelé, a városhatárban rakják le a hulladékot. 

Nehéz bizonyítani, ki szemetelt

A felelősségre vonáshoz szükséges rajtakapni a szemetelőt, több tanúra és minimum egy hiteles mozgóképre van szükség. A fotó nem elegendő, ugyanis volt, aki azzal érvelt, hogy ő épp lerakta, nem pedig összeszedte a szemetet.

A budapesti Terebesi erdő helyzetéről és az aktuális kampányokról is mesélt az környezetmérnök az Egyenlítő adásában. A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: